En ny konkurrensfördel – reklam i nätbutiken

Sveriges största e-handelskoncern kör traditionella annonser i flera av sina stora nätbutiker.

I september 2014 noterade vi att CDON.com börjat med reklam i sin nätbutik. De hade helt enkelt vigt en ganska signifikant andel av sidan till att sälja annonser.

E-handelskoncernen med butiker som CDON, Nelly, Lekmer, Tretti med flera förklarade då detta med att man öppnat upp nätbutiken för andra säljare.

Annons

- CDON.com har tidigare öppnat för extern försäljning via butiken. Nu öppnar de även dörren för marknadsföring vilket är ett helt naturligt steg, sade dåvarande kommunikationschefen Fredrik Bengtsson.

Sedan dess har som vi vet CDON.com förvandlats allt mer till en marknadsplats och då känns givetvis annonser på sidan lite mer naturligt. Vi vet till exempel att Amazon jobbar en hel del med annonser då man på marknadsplatsen ser en möjlighet och en vilja av handlare att betala för bättre exponering.

Inte bara CDON längre

När CDON.com började med reklam på sajten meddelade koncernen att det inte fanns några planer på att expandera med något liknande till fler sajter. Planerna har dock ändrats då man nu rullar på med reklam i flera av sina stora nätbutiker, exempelvis vitvarubutiken Tretti.

Hur tänker ni här?

- Då vi började med annonsering på CDON och gjorde A/B tester fanns inget konverteringstapp vilket vi inte heller haft på Tretti. Så vi ser detta som en extra inkomstkälla, säger Erik Löfgren, kommunikationschef på Qliro Group.

Tretti ska ha testat reklam på sajten till och från sedan förra sommaren. Nätbutiken Lekmer ska också ha provat annonsering på sajten berättar Erik Löfgren.

Tjänar ni bra på det? Är det värt det?

- Vi tycker det är värt det. Det är en extra inkomstkälla och som sagt ytterligare ett sätt för oss att vara konkurrenskraftiga och erbjuda attraktiva priser till slutkund.

Annons

Reklam i nätbutiken ska alltså enligt Qliro Group inte ha någon inverkan på konverteringen. Med stora trafikmängder på stora webbshoppar undrar vi förstås om fler kommer börja dedikera utrymme på sajten för annonser. Kan man tjäna en extra hacka så varför inte?

Kan man som konkurrent annonsera på Tretti?

- Nej, Tretti har inte annonser från konkurrenter på sajten, säger Erik Löfgren.

Annons