En till E-handelsjätte ska stänga ner sin webbutik

Det började med mobilanpassning sen satsade många på mobile first och nu verkar i alla fall Indien gå app-only. Är webben som vi känner till det på väg ut?

Vi rapporterade för några veckor sedan om hur den indiska e-handlaren Myntra valt att stänga sin nätbutik för att endast sälja via sin mobila app. Ett kontroversiellt beslut även om en stor del av trafiken är mobil i landet.

Nu rapporteras det att Flipkart som är landets dominerande e-handelsaktör kommer att göra samma sak. Flipkart köpte Myntra förra året så kanske var deras nedstängning ett första test med att avveckla webben.

Annons

Den mobila revolutionen är inte så mycket en revolution i Indien där majoriteten redan shoppar via mobilen. Myntra rapporterade innan nedstängningen att 95 procent av trafiken kom in via appen men samtidigt att endast 70 procent av intäkerna gjorde det.

I september går man app-only

Man verkar dock vara nöjda med nedstängningen av webbutiken eftersom storebror Flipkart nu planerar att göra samma sak.

Under ett möte i förra veckan skall produktchefen Punit Soni berättat för Flipkarts anställda att företaget endast kommer vara verksamt via deras mobila app från och med september i år.

- Indien övergår gradvis från ett mobile first till ett mobil only land. Vi experimenterar ständigt med olika aspekter av vår tjänst för att skapa den bästa shoppingupplevelse för användare av vår app, säger Flipkart till Times of India.

Flipkart skall dock inte få 95 procent av trafiken via sin app utan "endast" 70-75 procent. Vilket bör göra nedstängningen något mer skrämmande för nätjätten.

Samtidigt rapporterar Times of India att det inte bara är vi svenskar som finner det lite läskigt att gå app-only. Även indiska e-handelsexperter ska ställa sig frågande till nedstängningen av webbutikerna.

Annons