Ersättningen sänks rejält för de som skickar trafik till Amazon

E-handelsjätten halverar ersättningen för vissa produktkategorier.

Amazon uppdaterar nu sitt affiliate-program och minskar ersättningen i flera produktkategorier. Enligt Business Insider är det en halvering av ersättningen för exempelvis hemelektronikprodukter.

Ändringen ska träda i kraft den 1 mars i år och kommer att ha en stor effekt på exempelvis sajter som recenserar elektronikprodukter. Ett exempel som tas upp är amerikanska Wirecutter som nyligen köptes upp av New York Times. Recensionssajter har ofta affiliateprogram med Amazon och tjänar stora pengar på att vidarebefordra trafik till e-handelsjätten.

Annons

Amazons program har enligt många varit ganska generöst och ersättningen hög för de som genererat avslut åt e-handlaren. Ersättningen har även stigit för de som skapat många avslut. Denna ökande ersättning försvinner nu helt och ersätts med en fast ersättning i olika kategorier.

YouTube-kanaler kan bli lidande

En annan grupp som lär slås av ersättningsändringen är YouTube-kanaler som recenserar produkter och ofta länkar till dem i videobeskrivningen. Det finns även många YouTube-kanaler, som inte recenserar produkter, men som använder Amazons affiliate-länkar för att låta prenumeranterna stödja kanalen.

Nu kommer dock ersättningen att minska dramatiskt för både recensionssajter och exempelvis YouTube-kanaler som länge förlitat sig på Amazons generösa ersättning.

- Som en Amazon-affiliate som tjänat ganska bra så får jag säga att detta definitivt är en utrensning. Men… om jag ska vara ärlig så är det ganska väntat. Jag tror att deras plan var att vara ganska generösa i början. Jag väntade mig att detta skulle hända förr eller senare, skriver en användare på Hacker News, som var tidiga att lyfta ändringen.

Annons