Estee Lauders e-handel slog 300 miljoner dollar under Q4

Numera sker 11 procent av sminkmärkets försäljning på nätet.

Trots sina runt 70 år på nacken verkar skönhetsmärket Estee Lauder inte ha några problem med att hänga med i utvecklingen. När företaget nyligen avslöjade sina siffror för verksamhetsåret 2016/2017, som för Estee Lauders del tog slut den sista juni i år, såg det ljust ut på alla områden.

Växte med 9 procent under Q4

Bolagets försäljning kom under helåret upp i 11,82 miljarder dollar (drygt 95 miljarder svenska kronor), vilket är en ökning på fem procent. Ser man bara till sista kvartalet ökade Estee Lauder med nio procent till 2,89 miljarder dollar. Q4-ökningen uppges bero på bland annat stark tillväxt i Kina, och ett antal framväxande marknader, samt på ökad försäljning online. Enligt Internet Retailer stod Estee Lauders e-handelsverksamhet för 11 procent av företagets försäljning under Q4, vilket kan jämföras med fyra procent för fem år sedan.

Annons

Samtidigt ska de traditionella varuhusen endast ha stått för 17 procent av försäljningen, och Estee Lauder lyfter fram att försäljningen via återförsäljare har minskat till förmån för företagets egen B2C-försäljning.

Ökade Q4-resultatet med 144 procent

Även när det kommer till resultatet har Estee Lauder positiva siffror att visa upp. Det fjärde kvartalet nådde företagets vinst, efter skatt och andra avdrag, upp till 229 miljoner dollar, vilket är en rejäl ökning från förra årets Q4-resultat på 94 miljoner dollar.

- Vi förväntar oss att det starka momentum vi har byggt upp under det senaste året fortsätter under 2018. Vi har en bra position för att leverera stark och lönsam tillväxt, säger Fabrizio Freda, VD för Estee Lauder i ett pressmeddelande.

I samband med att siffrorna släpptes ska Fabrizio Freda ha förklarat att Estee Lauder inte har några planer på att börja sälja sina produkter på Amazon, åtminstone inte under det kommande året, men att digital försäljning i övrigt står högt upp på agendan för det kommande året.

Enligt Internet Retailer har Estee Lauder nu egen e-handel i 39 länder. 

Annons