Facebook börjar med betalningar via Messenger

Redan 2013 experimenterade Facebook med betalningar när man planerade att låta folk betala med sin Facebook-inloggning. Nu rullar man ut en tjänst som låter folk skicka pengar till varandra, gratis.

Facebook öppnar nu för att överföra pengar inom det sociala nätverket. Via deras chattklient Messenger ska man enkelt kunna skicka pengar till sina kompisar.

Det hela sägs vara superenkelt och det påminner om den svenska betalappen Swish. I en chattsession trycker du bara på en knapp med ett dollartecken och anger summan som du vill skicka. Facebook behöver förstås båda parters kortuppgifter men när de fått dessa är det bara att börja skicka pengar mellan varandra.

Annons
Annons

Vi kan nog alla gissa vad detta kan leda till. Deras vision om att betala med Facebook är nu ett steg närmare. De har även lanserat en säljfunktion i Facebook-grupper och det är förstås en naturlig förlängning att koppla på betalningar även där.

Först ut är USA

Att skicka pengar till vänner via Facebook Messenger rullas först ut i USA och tjänsten ska som sagt inte kosta något. Facebook tar ingen avgift på transaktionen. Överföringen sker även direkt även om det kan ta 1-3 dagar för pengarna att dyka upp på kontot beroende på bank.

Om man vill kan man lägga till ett extra säkerhetslager med en PIN-kod innan en överföring kan ske. Det går även att använda fingeravtryck med Apples Touch ID.

Det är ganska tydligt vad Facebooks plan är med denna nya tjänst. De vill locka folk till att koppla sina kortuppgifter till sitt Facebook-konto, samt att bli bekväma med att skicka pengar inom nätverket.

Klarna meddelade häromdagen att deras största hot inte var PayPal utan potentiellt IT-jättar som Facebook, Apple och Google. När Facebook kryper allt närmare betalningar är det förmodligen något man bör hålla koll på. För e-handlare är det dock oftast positivt med fler betalmetoder. Det ska bli spännande att se vad nästa steg blir för Facebook och om folk verkligen vill skicka pengar till varandra via Messenger.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!