Facebook blundar för falska följare och likes?

Att man kan köpa följare till sin Facebook-sida är ingen nyhet för de flesta e-handlare. Det resulterar ofta i att man får tusen meningslösa följare ifrån något fattigt land där folk jobbar i klickfarmer. Men att man skulle få samma sorts följare när man legitimt annonserar via Facebook borde vara en nyhet för flera.

Derek Muller som driver den vetenskapliga videobloggen Veritasium ska ha funnit bevis för att det är marginell skillnad på att köpa likes och legitimt annonsera efter dem. Han är inte heller den första att rikta ett kritisk öga åt Facebooks verksamhet när det kommer till annonsering.

Enligt Dereks undersökning kan majoriteten av legitimt förvärvade likes komma ifrån fejkade profiler. Den korta förklaringen till att man får fejklikes via Facebooks egen annonskanal sägs vara att klickfarmer vill dölja sin otillåtna aktivitet och därmed gömmer den med "legitima" klick på utannonserade sidor. Och anledningen till att Facebook inte gör något åt det ska vara för att de då skulle erkänna att miljarder dollar spenderats på fejkade likes. Eftersom en massa sidor skulle förlora en stor mängd av sina följare.

Annons

Får betala dubbelt

Derek påpekar även det otrevliga faktum att när du späder ut din användarbas på Facebook med fejklikes så minskar samtidigt din möjlighet att nå ut till dina riktiga följare. Anledning till detta är att Facebook sprider dina inlägg baserat på hur många som interagerar med dem, något som fejkföljarna inte är speciellt bra på. Vilket i slutändan resulterar i att du måste betala ännu en gång för att annonsera ut dina inlägg.

Ni kan själva se videon nedanför som lyftes av SEO-experten Magnus Bråth i vårt forum.

Annons