Kritik mot Fake News-jeans – rensas nu från e-handeln

Ett försök att föreviga begreppet kom av sig.

När den brittiska kedjan Topshop började sälja ett par jeans med texten “Fake news” över benen, blev de snabbt populära. Flera storlekar sålde slut och jeansen hamnade snabbt på nätbutikens topplista över populäraste produkter.

"Ni möjliggör Donald Trump"

Men som bekant så är just begreppet "fake news" något av USA:s nuvarande presidents motto och snart gick debatten varm i sociala medier. Ironiskt nog har jeansen nu alltså i högsta grad blivit både en verklig nyhet och något av en global snackis.

Annons

- Topshop, ni möjliggör Donald Trump och och “fake news”-begreppet, ska en twittrare ha skrivit till kedjan, enligt tidningen EveningStandard.

- Eftersom sanningens sönderfall, vetenskap och journalistik är så modernt. Give me a break, skrev en annan.

Ville göra begreppet odödligt

Till en början försvarade kedjan jeansen.

- Termen "Fake News" blev så vida använt förra året att det officiellt utnämndes till årets ord, så vi tänkte att vi skulle odödligförklara denna tidens fras på ett par av våra jeans, ska Topshops designchef Mo Riach ha sagt till New York Time.

Men den förklaringen till trots har företaget nu tagit till sig av kritiken och beslutat sig för att plocka bort produkten ur sina e-handelsbutiker i Storbritannien, USA, samt inom EU.

Annons