Färre svenskar e-handlar enligt ny rapport

Efter att flera rapporter visat att e-handeln ökat flera år i rad meddelar IIS att antalet svenskar som handlar på nätet nu istället verkar bli färre.

Enligt IIS rapport "Svenskarna och Internet 2015" har 93 procent av Sveriges befolkning tillgång till Internet, och många använder nätet dagligen. Till och med bland barn som är så unga som två år är användandet omfattande; 67 procent av tvååringarna använder Internet och 32 procent gör det dagligen. I genomsnitt använder svenskarna Internet 21 timmar i veckan.


Färre som e-handlar enligt IIS undersökning (källa: soi2015)

Annons

Detta till trots har IIS, Internetstiftelsen i Sverige, kommit fram till att intresset för att handla online i viss mån har mattats av. Enligt undersökningen ska 79 procent ha angett att de handlar saker och tjänster på nätet. 2014 var den siffran 85 procent. Vad förändringen beror på är oklart.

- Enligt E-barometern ökar dock e-handelns omsättning, så det hela är något av ett mysterium, konstaterar författarna i rapporten.  

Men det finns andra saker som upplevs som intressanta på Internet. Titta på film, ta del av nyhetsmedier och besöka sociala nätverk är exempel på aktiviteter som ökat under året som gått.

Rapporten "Svenskarna och Internet 2015" bygger på telefonintervjuer med 3 000 personer från 12 år och uppåt. Intervjuerna genomfördes under våren 2015.

Annons