Fejkprofiler betygsätter böcker på Adlibris

Hundratals med fejkade konton betygsätter böcker på Boktipset.se, en systersajt till Adlibris, och det är dessa snittbetyg som sedan visas upp i nätbokhandeln.

Ehandel.se har tidigare berättat att flera stora e-handlare har problem med falska kundomdömen. Bland annat har Amazon, inte bara en, utan två gånger på kort tid stämt ett stort antal personer, men även sajter, som lägger upp falska recensioner mot betalning.

Men fejkade recensioner är inte enbart ett problem för jättar som Amazon, Alibaba och japanska Rakuten. Svenska Adlibris lider av samma problem och enligt sajten Boktugg.se ska det på Boktipset.se, ett av Sveriges största bokcommunities och systersajt till Adlibris, finnas hundratals fejkade profiler avsedda att ge vissa titlar toppbetyg.

Annons

– Vi känner till att det förekommit misstänkt fusk med betyg på Boktipset.se och vi har just nu en diskussion internt om hur vi ska hantera det, säger Johan Kleberg, VD på Adlibris till Boktugg.se.

Funderar på att polisanmäla

Boktipset.se startades 2009 av Bonnier, som äger Adlibris sedan 2004, och här kan vem som helst skaffa ett konto och betygsätta böcker som man läst. Det är sedan dessa snittbetyg som visas upp i nätbokhandeln.

Problemet är att det är tämligen enkelt att skapa ett stort antal anonyma konton och betygsätta mängder med böcker på kort tid. Men det handlar inte bara om böcker som får toppbetyg på tvivelaktiga grunder, för att dölja fusket ger många av fejkprofilerna andra böcker lägre betyg för att öka trovärdigheten.

Något som fått flera bokförlag att reagera och Kalla Kulor Förlag är en av de som nu funderar på att polisanmäla.

– Det är naturligtvis väldigt bekymmersamt, för att inte säga rent bedrägligt, när de sociala mediasystemen missbrukas avsiktligt. Eftersom vi ser ett tydligt mönster i den misstänkt fejkade betygssättningen, är vi just nu i kontakt med polisens utredare för att göra en anmälan, säger Hans-Olov Öberg, förlagschef Kalla Kulor Förlag.

Annons