Felköpta klappar till salu – lades upp ”efter Kalle Anka”

Tradera har precis som Blocket märkt av att många är missnöjda med vad de fick av tomten i år.

I morse kunde vi berätta att Blocket förväntade sig försäljning på över hundra miljoner kronor i mellandagarna - mycket på grund av att svenskarna säljer julklappar de är missnöjda med. Samma trend märks hos Tradera som redan har märkt att antalet felköpta julklappar som lagts ut till försäljning har mer än fördubblats jämfört med förra året.

Enligt ett pressmeddelande från företaget lades flera tusen annonser ut redan efter Kalle Anka på julaftonskvällen. Det är bland annat dam- och herrkläder samt accessoarer som folk är ivriga att bli av med.

Annons

"Bättre att varan kommer till användning"

Tradera har tillsammans med YouGov genomfört en konsumentundersökning som bland annat visar att 48 procent väljer att behålla julklappar även om de inte gillar dem. 14 procent väljer att sälja dem, vilket kan jämföras med 10 procent förra året.

- Jag tror att svenskarna har blivit mer medvetna om sin konsumtion. Det ligger i tiden att man inte vill att saker ligger och inte används, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Men är det inte lite skämmigt att lägga ut något man precis har fått till försäljning?

- Jag förstår hur du tänker, men som säljare kan man vara ganska anonym. Sen är det väldigt mänskligt att få skuldkänslor för att man är otacksam, men jag tycker att man ska tänka att det är bättre att varan kommer till användning hos någon annan.

Gör en insats för miljön

Traderas undersökning visar också att allt färre slänger julklappar som de är missnöjda med. Endast fyra procent uppgav att oönskade presenter hamnade i soporna, jämfört med sju procent förra året.

– Det är fint att se att det är färre som slänger bort sin oönskade julklapp. Tyvärr blir ju den stora mängden felköp också en onödig belastning på miljön. Att hjälpa en felköpt klapp till en ny glad ägare är det bästa du kan göra för miljön. Därför tycker jag inte att man ska ha dåligt samvete om man väljer att sälja vidare en klapp och samtidigt tjäna en slant på det, säger Sofia Hagelin.

Fick du själv någon julklapp som du inte är så nöjd med?

- Haha, ja, det fick jag faktiskt. Men jag kan ju inte säga vad det var för då blir ju personen som gav mig den ledsen. Men den ska jag definitivt sälja.

Annons

Annons