Fiat omfamnar e-handeln – börjar sälja på Amazon

Nästa produktgrupp att hamna hos e-handeln är bilar.

Flera nyhetsmedier rapporterar hur nätjätten Amazon börjat sälja bilar online. Det är dock inte riktigt så häftigt som man kunnat hoppas på då det krävs mer än bara ett klick för att slutföra köpet.

Ett samarbete med Fiat Chrysler i Italien ska ha öppnat för att köpa tre bilmodeller via nätet, på Amazons italienska sajt. Fiatmodellerna är Panda, 500 och 500L. Alla modellerna ska erbjudas till rabatterade priser hos Amazon.

Annons

Hälften redo att e-handla bil

Det ska dock inte handla om någon hemleverans utan efter att man lagt bilen i kassan och checkat ut så blir man kontaktad av en Amazon-representant och delges var man kan hämta upp bilen och slutföra sitt köp. Leveranstiden är upp till två veckor.

– Det är dags att ge konsumenterna ett nytt och mer effektivt och transparent sätt att välja en ny bil, sade Gianluca Italia, chef för Fiat Chrysler i Italien under en presskonferens.

Vi har tidigare rapporterat hur hälften av svenskarna är redo att köpa bilen online. Gianluca Italia meddelar i samband med lanseringen på Amazon att samma siffra gäller i Italien. 97 procent av italienarna ska dock fortfarande föredra att köpa sin bil hos en bilhandlare.

Inte möjligt i USA

Det nya samarbetet mellan Fiat och Amazon är dock ett steg framåt förstås. I USA är till exempel denna utveckling inte ens möjlig då lagar och regler inte tillåter online-försäljning av bilar. Där måste biltransaktioner ske genom en fysisk bilhandlare.

För några månader sedan lanserade dock Amazon en speciell sida på sin amerikanska sajt kallad Amazon Vehicles som verkar vara en förberedelse för i fall lagen ändras. Sidan listar en hel drös med fordon som Amazons användare kan diskutera och kommentera, men inte köpa.

Annons