Fick 700 order på en minut: ”Det här gör vi aldrig om”

Ofrivillig e-handelssuccé med ödesdigra konsekvenser.

Surdegsbageriet Feldts Bröd & Konfekt i Halmstad har, trots massvis av förfrågningar från framför allt långväga kunder, hittills valt bort att sälja på nätet. Företaget har inte logistiken till det, och delägaren My Feldt berättar för Ehandel.se att det skulle “bli så krångligt” att få iväg alla varor.

Men i samband med årets Black Friday togs beslutet att det var dags för ett undantag. Sagt och gjort. En tillfällig webbshop sattes upp och planen var att vid fyra utvalda datum, med start på Black Friday, sälja hundra lådor med företagets populära egentillverkade kolor åt gången.

Annons

"Var nästan katastrof"

Vid det första försäljningstillfället stod det dock klart att absolut ingenting skulle komma att gå som planerat.

- Det blev ett sådant otroligt tryck, att webbshopen inte kunde registrera alla order. Det var nästan katastrof. Efter en minut hade 700 order redan beställts och betalats, och då fick vi helt enkelt ta ner sidan, säger My Feldt till Ehandel.se.

Men ju fler beställningar desto bättre, tänker kanske någon. My Feldt berättar dock att det för Feldts Bröd & Konfekt skulle ta tre dagar bara att få fram hundra lådor, med tanke på att både kokning och packning måste hinnas med.

- Och vi hade inte ens hundra klara lådor, utan dem skulle vi producera efterhand. Nu fick vi fick ta in extra personal och lade nog runt 250 timmar på att få allt klart. Det här gör vi aldrig om.

Tack vare extra personal och extra arbetstid kunde alla e-handelsleveranser klaras av

Klara efter ett par veckor

Redan någon dag efter den massiva e-handelsanstormningen började kunder höra av sig och fråga efter sina kolor, men det skulle ta några veckor innan My Feldt och hennes kollegor äntligen hade fått iväg alla beställningar. På företagets Instagramkonto tackar hon alla som har hjälpt till:

- Det här är andra hälften av våra 700 kolalådor med 5 kolor i varje. De är nu kokade, skurna, packade, klistrade, packade i lådor, snörade och packade i kuvert som är skrivna! Samtidigt har vi lyckats hålla uppe butiken med kola hela veckan. Personalen har varit extremt grymma och även de extra fina människorna vi har tagit in för hjälp. Stolt över alla!

Övriga e-handelssläpp inställda

På Instagram har Feldts Bröd & Konfekt också gått ut med att det blir inga fler kolasläpp på nätet, om det nu skulle råda några tveksamheter kring det. Företagets bageri har helt enkelt inte möjlighet att hantera alla order, så den som vill ha kola får bege sig till Halmstad, alternativt be någon annan att handla åt dem, skriver företaget.

Annons

Men det här är väl ändå roligt, ser ni verkligen ingen möjlig e-handelsfortsättning?

- Haha, nej. Det här var helt enkelt inte vår grej.

Annons