Finland kan få nytt nätapotek – 1000 nya jobb utlovas

Kan bli Finlands Apotea.

Under morgonen kunde vi berätta hur de svenska nätapoteken går starkt framåt, i synnerhet då Apotea som nu kammar hem 60 procent av omsättningen för de svenska nätbutikerna.

Ny kedja bildas

Nu kan Finland inom några år få en liknande utveckling. De finska börsjättarna Kesko och Oriola meddelar idag att de gör gemensam sak och bildar en ny kedja med syfte att sälja apoteksprodukter.

Annons

Kesko, som bland annat driver matbutiker, och Oriola, som redan driver hundratals apotek i Sverige (Kronans Apotek) och Lettland, har nu för avsikt att etablera sig på apoteksmarknaden. Det rapporterar den finska nyhetsbyrån FNB.

- Vi anser att det är viktigt att få en ansvarsfull, finsk aktör på marknaden, säger Mikko Helander i Keskos pressmeddelande.

"Vill bli ledande aktör"

Till skillnad från den svenska apoteksmarknaden är den finska diton ännu inte avreglerad, men detta är något som de Kesko och Oriola nu hoppas ska komma tids nog.

- Vår vision är att bli en ledande aktör på Finlands apoteksmarknad när apoteksregleringen avvecklas, säger Oriola-KD:s vd Eero Hautaniemi.

Tills dess att marknaden avregleras kommer de huvudsakligen att sälja receptfria produkter inom skönhet och hälsa, vilket även ska ske i en nätbutik som det nybildade bolaget uppger att de tänker starta.

Hoppas marknaden ska avregleras

På sikt hoppas de dock att även den finska apoteksmarknaden ska avregleras, varpå kedjan planerar att börja sälja även receptbelagda läkemedel. Kesko ingår i K-gruppen, vars försäljning uppgår till över 13 miljarder euro årligen.

Oriola-KD verkar på hälsomarknaden i Sverige, Finland och Baltikum och omsatte i fjol 1,6 miljarder euro.

LÄS ÄVEN: Komplett Apotek siktar på att bli Norges svar på Apotea 

Annons

Annons