Fler personer inom CDON förhörs kring skattebrott

Cdons dotterbolag i Finland misstänks sedan tidigare för omfattande momsbedrägerier. Nu har ytterligare två personer med kopplingar till dotterbolagets ledning kallats till förhör i Malmö.

I augusti skrev vi om brottsmisstankarna mot Cdons finländska dotterbolag Cdon Alandia. Företaget misstänks för omfattande momsbedrägerier på Åland och för drygt två veckor sedan greps två personer med kopplingar till bolaget. Efter att ha varit frihetsberövade i tre dygn släpptes personerna.

Misstankarna kvarstår dock fortfarande och nu har ytterligare personer kallats till förhör. De finska myndigheterna har ansökt om rättslig hjälp för att kunna höra två män i Malmö med kopplingar till dotterbolaget. Det handlar om en före detta chef, och en man som fortfarande ingår i ledningsgruppen.

Annons

Båda kan enligt de finska myndigheterna misstänkas för grova skattebrott i Finland. Inför förhören har männen begärt offentlig försvarare och enligt ekobrottsmyndigheten i Malmö är den ena personen hörd, medan den andra väntar på att höras.

Årslång utredning väntar

Cdon Alandia som är ett mindre dotterbolag inom Cdon-koncernen har sedan 2007 haft hand om logistik och distribution av Cdons varor till Finland. Att man placerat dotterbolaget på Åland är troligtvis för att det med vissa begränsningar går att handla momsfritt mellan Finland och Åland.

Utredningen om momsbedrägerier bedrivs av den finska tullmyndigheten, och enligt dem kommer utredningsarbetet mot Cdon Alandia att pågå i minst ett år.

– Precis som många andra bolag har vi valt att serva många av våra kunder i Finland från Åland. Cdon.com har varit på plats sedan 2007 och verksamheten är helt transparent. Vi hade en tullrevision 2010 och en skatterevision så sent som 2012 utan åtgärdsförslag, säger Fredrik Bengtsson, Cdon-koncernens presskontakt.

Och han ställer sig helt frågande till de brottsmisstankar som nu riktas mot bolaget.

– Den verksamhet vi bedriver har pågått länge och på samma sätt. Vi är övertygade om att vi har agerat korrekt, säger Fredrik Bengtsson.

Källor: Skånskan, Aftonbladet
 
Uppdatering 10:59
Nyheten är uppdaterad för att reflektera att misstankarna om skattebrott inte fortsatt in i moderbolaget CDON Group AB. Utan det handlar fortfarande om nuvarande och tidigare ledamöter i bolaget CDON Alandia.

Annons
Annons