Fler stater tvingar Amazon att betala för sig

Tidigare i år tvingades Amazon och andra e-handlare ta ut försäljningsskatt i flera olika stater runt om i USA. Nya stater står på tur och Amazon har nu börjat samabeta för att få till stånd en federal lag som ska skapa lika villkor för alla e-handlare.

Amazon har haft 15 år utan försäljningsskatt i USA, men enligt en ny lag måste man nu lägga på moms på beställningar som levereras till de åtta delstaterna Kalifornien, Kansas, Kentucky, New York, North Dakota, Pennsylvania, Texas och Washington.

Inom de kommande månaderna kommer man även att lägga på moms i staterna Arizona, New Jersey och Virginia. Från och med nästa år gäller det även Staten Massachusetts.

Annons

Amazon har nämligen ökat sin närvaro i staten under det senaste året i och med förvärvet av Kiva Systems, och nätjätten bygger just nu också ett nytt kontor i Cambridge. Den fysiska närvaron gör det enklare för Massachusetts att beskatta nätförsäljningen i staten. Men Amazon har fått på sig till november 2013 innan lagen börjar gälla.

Lovar skapa nya jobb

Anledningen är att Amazon har lovat att skapa hundratals nya arbetstillfällen i staten och att samarbeta med statliga tjänstemän för att stödja den pågående federala lagstiftning. En lagstiftning som ska utformas för att ge stater skatteintäkter från försäljning via nätet.

– Vi ser fram emot att skapa hundratals högteknologiska jobb i Massachusetts och fortsätta samarbetet med Guvernören, statliga ledare och kongressen. En federal lagstiftning är det enda sättet att skapa lika villkor för alla säljare, och det enda sättet för stater att få mer än en bråkdel av försäljningen i skatteintäkter, säger Paul Misener, Amazons vice VD för global public policy.

En federal lagstiftning om försäljningsskatt behöver inte heller bara vara av ondo. Det skulle göra det möjligt för Amazon att bygga nya distributionscentraler på fler ställen runt om i USA. Något som skulle göra det möjligt att så småningom kunna erbjuda leveranser samma dag i en större skala.

Källor: The Verge, Internet Retailer

Annons