Fler uppmanar till sälj av Kinneviks e-handelsportfölj

Investmentbolaget Kinnevik har stigit som en raket på börsen under 2013. Men nu är det flera aktörer som ifrågasätter värderingen av Kinnevik och deras e-handelsportfölj. Den här gången är det schweiziska analyshuset UBS som satt Kinnevik på sin lista över minst attraktiva aktier.

Kinnevik har under de senaste åren pumpat in pengar i online-segmentet. Framförallt i Tyska Rocket Internet och modesajten Zalando. Investeringarna som gjort att Kinnevik gått som tåget på börsen under 2013 och modesajten Zalando har värderats till mellan 50-100 miljarder kronor av flera analyshus.

Det här är något som många ställt sig frågande till. Bland annat IT-investeraren Staffan Persson som kallade värderingen för ett skämt. I förra veckan ställde sig även Nordea bakom och gick ut med en säljrekommendation på Kinnevikaktien, och man är inte ensamma.

Annons

Det schweiziska analyshuset UBS sänker nu sin rekommendation till sälj från köp och lägger investmentbolaget Kinnevik på sin ”least preferred list”, listan över minst attraktiva aktier.

Förväntningarna är för höga

UBS motiverar det hela med att marknadens förväntningar är för höga. Kursen har under det senaste året mer än fördubblats, och förhållandet mellan risk och avkastning har därför gått åt det negativa hållet.

Banken påpekar också att aktien stigit med drygt 115 procent under de senaste 12 månaderna. Det rapporterade substansvärdet har däremot bara ökat med 9 procent. Det betyder att aktien har gått från den lägsta, till den högsta värderingen någonsin, under bara sju kvartal.

Investmentbanken Goldman Sachs, som tidigare värderat Zalando till 100 miljarder dollar, är däremot av en helt annan åsikt. De höjde istället riktkursen till 450 kronor och fortsätter med rådet att köpa aktien i sin senaste analys. Bland annat för att man tror på Kinneviks sätt att bygga globala partnerskap för att skapa värde, i stället för att göra det själv.

Källa: SvD

Annons