Annons

Folkhälsoministern om kritiken: Gabriel Wikström (S) vill förbjuda distanshandel med alkohol

Folkhälsoministern om kritiken: "Det handlar om att säkerställa Systembolagets ensamrätt"

2017-01-19 11:00

Den verkliga anledningen till att regeringen vill förbjuda distanshandel med alkohol är enligt folkhälsoministern att EU inte ska ifrågasätta Sveriges monopol.

Sedan vi i början av veckan avslöjade att regeringen genom en ny lag vill införa ett förbud mot distanshandeln med alkohol, har vi sökt folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) - som är högst ansvarig för förslaget - för en kommentar.

Vi ville egentligen ha en muntlig intervju, men ministern lät genom sin pressekreterare meddela att det inte fanns tid eller möjlighet till det. Vi fick därför nöja oss med att skicka frågor som ministerns pressekretare svarade på via mejl.

I lagförslaget lade regeringen stor vikt vid att en av effekterna av lagen skulle vara att främja folkhälsan, men nu visar sig andra motiv. Enligt svaret från ministerns assistent är det egentliga syftet att säkerställa att EU inte ska kunna ifrågasätta Systembolagets monopol.

"Kan få EU att ifrågasätta vårt undantag"

Vi väljer att publicera frågorna och svaren i sin helhet:

Varför är det viktigt att stoppa distanshandeln med alkohol när den endast står för ungefär en procent av konsumtionen? Finns det inte andra åtgärder som hade kunnat göra större nytta för folkhälsan?

- Tanken är att reglera distanshandeln på ett sådant sätt att det inte uppstår en parallell detaljhandelskanal för alkohol vid sidan av Systembolaget. Det skulle kunna få EU att ifrågasätta vårt undantag från EU-regelverket och monopolet skulle hotas. I grunden handlar det alltså om att säkerställa Systembolagets ensamrätt när det gäller detaljhandel av alkoholdrycker i Sverige.

Folkhälsomyndigheten avstyrker ert förslag, bland annat eftersom man inte anser att det skulle göra någon skillnad för folkhälsan. Vad tänker ni om det?

- Remissvaren sammanställs just nu på departementet och vi återkommer med hur vi ska gå vidare efter att vi har gått igenom alla svaren.

Enligt flera instanser har ingen som helst EU-rättslig analys genomförts och enligt Nätvinhandlarnas branschorganisation har flera advokatbyråer sagt att lagen med mycket hög sannolikhet kommer att slås ned av EU-rätten. Varför lägger ni så mycket tid och resurser på ett förslag utan att utvärdera möjligheterna att få med sig EU-rätten?

Annons
Annons
- När vi har sammanställt alla remissvar kommer vi berätta mer om hur regeringen går vidare. I den remitterade promemorian finns utförliga resonemang om förslagets förenlighet med EU-rätten inklusive reglerna om varors fria rörlighet.

I promemorian framgår det att de skatteintäkter som försvinner om distanshandeln med alkohol förbjuds kommer att ersättas av bland annat ökad handel på Systembolaget. Hur går det ihop med att ni vill att människor ska dricka mindre?

- Det övergripande målet för alkoholpolitiken är att minska alkoholens sociala och medicinska skadeverkningar. Några av våra viktigaste verktyg för att nå det målet är en restriktiv alkohollagstiftning och Systembolagets ensamrätt. Förslaget handlar i huvudsak om att säkerställa att lagstiftningen på ett sammanhängande och systematiskt sätt säkerställer det mål som handelsmonopolet syftar till.

Alkoholen via nätet blir väl endast billigare med den nya lagen då utländska aktörer kommer sluta betala alkoholskatt och därmed kommer att kunna sänka priserna. Detta samtidigt som lagen lägger ansvaret på konsumenterna och därmed gör medborgarna till lagbrytare om de fortsätter beställa via nätet - och inte betala skatt. Hur ska ni komma åt de utländska aktörerna med en svensk lag?

- Vi kommer nu att analysera de synpunkter som förts fram av remissinstanserna för att därefter bedöma hur vi går vidare.

LÄS ÄVEN: 

Spritförbud på nätet sågas av Folkhälsomyndigheten
Nätvinhandlarna om dråpslaget: Det finns ingen rättslig grund
Ny lag ska förbjuda e-handeln med alkohol
Spritförbudet: Minskad skatt ska tas igen hos SystemetJohanna Allhorn

Chefredaktör

Annons
Slutsålt i nästan alla storlekar - här är H&M:s strategi

Slutsålt i nästan alla storlekar - här är H&M:s strategi

Hur urplockat kan ett e-handelssortiment vara?

Annons
Annons
3 miljarder onlinetransaktioner i Norden - Sverige leder

3 miljarder onlinetransaktioner i Norden - Sverige leder

Nytt rekord.

Kampen är över - JC i konkurs

Kampen är över - JC i konkurs

57-årigt bolag går i graven.

Outletklubben nylanserar sin sajt - igen

Outletklubben nylanserar sin sajt - igen

Vill utmana Prisjakt och PriceRunner.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Kommunens nya drag:  <nobr>E-handel</nobr> i hemtjänsten

Kommunens nya drag: E-handel i hemtjänsten

Ska onlineshoppa tillsammans.

PostNords glädjebesked: Ökar både omsättning och resultat

PostNords glädjebesked: Ökar både omsättning och resultat

"Efter ett antal år av minskad omsättning växer vi igen".

Lyko ökade med 50 miljoner i Q1:

Lyko ökade med 50 miljoner i Q1: "Stark online-start på året"

Butiksförsäljningen minskar.

Annons
Annons
Rusning till klockmärke på nätet - har fått in 2,2 miljoner

Rusning till klockmärke på nätet - har fått in 2,2 miljoner

Har nått 200 procent av målet.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Boozt Fashion söker:

Google Analytics Specialist

Svensk Digital Handel söker:

Eventansvarig

Ehandelse AB söker:

Erfaren nyhetsreporter med starkt e-handelsintresse

Bythjul Norden AB (www.bythjul.com) söker:

Category Manager


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta