Första lagliga drönar-leveransen i USA lyckad

En milstolpe skedde häromveckan när den första officiellt godkända drönarleveransen tog plats i USA. Allt gick enligt plan och varan skall ha levererats framgångsrikt.

USA:s luftfartsmyndighet FAA håller just nu på att finputsa reglerna som i framtiden kommer gälla alla flygande drönare som potentiellt levererar e-handelsorder i landet.

En framtid som bland andra Amazon arbetare för och där man gärna hade sett FAA jobba lite snabbare. E-handelsjätten har varit högst kritisk till myndighetens agerande som man tycker är allt för slött och hämmar utvecklingen.

Annons

Kanske är det därför FAA inte valde Amazon till den första officiella, och därmed lagliga, drönarleveransen i USA, som tog plats den 17 juli i Virginia.

Rutinerat drönarbolag

Företaget som stod för tekniken var Flirtey. Ett australiensiskt företag som är i framkanten av utvecklingen och redan levererar paket med drönare på Nya Zeeland, där reglerna är mer tillåtande. Redan 2013 skrev vi om Flirteys planer att revolutionera e-handelsleveranser.

Den första drönarleveransen i USA, som alltså var godkänd av FAA, skedde som ett samarbete mellan NASA, Flirtey, Virginia Tech university och flera vårdinrättningar i staten.

Det som levererades var nämligen medicin. Ett NASA-plan levererade medicinen till en regional flygplats där Flirteys drönare sedan flög den resten av vägen till en pop-up klinik.

Händelsen är mest av symboliskt värde och är ett steg på vägen mot de nya regler som FAA skall lägga fram gällande drönare i USA. DHL har tidigare även de skickat medicin med drönare, i Tyskland, och just läkemedel verkar vara ett intressant första objekt att snabbt få ut till potentiella kunder.

Annons