Undersökning: Förtroendet för PostNord halverat på ett år

Två av fem har varit med om att paket försvunnit på posten.

Svenskarnas förtroende för PostNord rasar. Det visar en stor undersökning som utförts av Inizio på uppdrag av Aftonbladet.

Enligt undersökningen, som omfattar 1203 webbintervjuer med personer över 16 år, så har andelen som angett att de har litet eller mycket litet förtroende för postföretaget, ökat från 48 procent i oktober 2016 till 68 procent i september i år.

Annons

Endast 10 procent har förtroende

Samtidigt har andelen som uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för PostNord minskat från 23 procent till 10 procent under samma period. Det innebär alltså att endast 10 procent av deltagarna i undersökningen uppger att de har förtroende för PostNord. Samtidigt uppger 66 procent att deras förtroende för leverantören har minskat under det senaste året.

"Vi är extremt medvetna om krisen"

Vidare visar undersökningen att antalet klagomål under det senaste året endast minskat marginellt. Från 7499 klagomål i augusti 2016 till 6275 klagomål i augusti i år. Detta trots att PostNord ska ha satsat mer på kundservice, bland annat genom projektet "PostNord Lyssnar".

- Vi blir förstås jätteledsna över att inte ha våra kunders förtroende och vi är extremt medvetna om förtroendekrisen, säger Erika Ahlqvist, som är chef för distributionen på PostNord, till Aftonbladet.

42 procent blev utan paket

Majoriteten av klagomålen uppges handla om försändelser som aldrig kommit fram till mottagaren och i den nya undersökningen uppger nu hela 42 procent att de själva varit med om just den typen av händelser. 24 procent uppger dessutom att de varit med om mer än en gång att paket eller brev kommit bort på posten.

Andra vanliga klagomål handlar om förstörda varor, felaktiga aviseringar och hemkörningar som inte fungerar. Samtliga dessa kategoriseras av PostNord i kategorin "övrigt".

Har 80 procent av postvolymen

PostNord 80 procent av den totala postvolymen i Sverige. Urvalet av personer som deltagit i undersökningen är enligt Aftonbladet/Inizio pre-statifierad utifrån ålder, kön, region och vilket parti personen röstat på i föregående val. Den anses därmed motsvara ett representativt urval av befolkningen.

LÄS ÄVEN:

PostNord rasar i kvalitet - hyllas av bolagstopp

Annons

Så ska PostNord förhindra fler tillfälliga svackor

Annons