Stark kritik mot H&M:s levnadslöner

Fabriksarbetarna klarar sig inte över fattigdomsgränsen, enligt allt mer högljudda kritiker.

Samtidigt som e-handelsjätten Amazon nyligen gått ut med att de har valt att lyssna på sina kritiker och därför tänker dubblera nivån på minimilönerna till de lägst betalda inom företaget, har liknande kritik mot H&M växt sig allt starkare. 

LÄS ÄVEN: Amazon dubblar minimilönen: "Vi lyssnade på våra kritiker"

Annons

Betalar bara ut halva fackets krav

Det hela ska ha tagit fart när H&M för en tid sedan gick ut och berättade om sitt arbete med så kallade rättvisa levnadslöner. Kritikerna började då protestera och i en ny rapport anklagades klädjätten för att betala sina fabriksarbetare långt under nivån för just rättivsa levnadslöner, rapporterar Dagens Industri.

En av kritikerna ska ha varit den svenska orgnaisationen Fair Action, som menar att sömmerskorna i H&M:s leverantörsfabriker i Bangladesh tjänar drygt 800 kronor i månaden, vilket ska motsvara ungefär hälften av vad landets fakcföreningar anser att en anställd behöver för att kunna ha råd med mat, bostad och sjukvård.

Nu släpper även organisationen Clean Clothes Campaign, CCC, ett samarbetsorgan för fackförbund och enskilda organisationer, en rapport som anklagar H&M för att betala sina fabriksarbetare långt under nivån för vad anses som rättivsa levnadslöner.

Rapporten menar bland annat att arbetare vid vissa fabriker i Bulgarien tjänar mindre än 10 procent av vad CCC anser krävs för att kunna hålla en människa över fattigdomsgränsen.

Får kritik för "konstig människosyn"

Samtidigt ska H&M:s vd ha valt att offentligt beklaga SD:s framgångar i valet och han ska bland annat ha sagt att partiet har "en konstig människosyn". Vissa kritiker ska då ha svarat med att påminna företaget om just kritiken mot de låga lönerna.

- Med tanke på att H&M genom åren avslöjats med usla arbetsförhållanden i sin klädproduktion finns det skäl att undra hur långt modejättens humanism sträcker sig i praktiken, skrev exemplevis Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson.

Annons