Från gräsklippning i tonåren till app för ungdomsjobb

Den nya tjänsten Yepstr ska ge ungdomar arbetslivserfarenhet och hitta hjälp åt stressade hushåll.

I en tid där många arbetar så mycket att de har svårt att hinna med allt som måste fixas i hemmet finns det även massvis med ungdomar som har svårt att hitta ett första jobb. Den nya tjänsten Yepstr vill få de här grupperna att mötas så att upptagna hushåll kan få hjälp med till exempel barnpassning och gräsklippning, samtidigt som ungdomar får en språngbräda in i arbetslivet.

– Yepstr har ibland beskrivits som ett Uber för småtjänster. Jag förstår jämförelsen, men en viktig skillnad är att det enbart är ungdomar mellan 15 och 21 år som kan använda tjänsten. Genom Yepstr får de tryggt och enkelt möjlighet att tjäna en slant samtidigt som de skaffar värdefull arbetslivserfarenhet och referenser, säger Jacob Rudbäck, VD för Yepstr.

Annons

Yepstr är en marknadsplats i appform som ger hushåll möjlighet att få kontakt med ungdomar som bor i närheten. Tjänsten har testats i Nacka, Lidingö och Täby, men blir tillgänglig för fler i takt med att tillräckligt många användare registreras. I dag är antalet användare uppe i över tusen.

Löneökning för ambitiösa 

Den som anlitar en ungdom, eller Yep (Young Entrepreneur) som de kallas i det här fallet, får första gången får vara beredd på att betala en avgift på 20 procent av arbetskostnaden. Den sjunker sedan till fem procent, och ska täcka bland annat olycksfalls- och egendomsförsäkring. Lönen för en Yep är satt till 65 kronor i timmen för en 15-åring och 110 kronor i timmen för en 21-åring, men det ska finnas utrymme för löneökning om man gör ett bra jobb och får goda omdömen.

Enligt Jacob Rudbäck är Yepstr, som även hjälper till med betalning av skatt, ett praktiskt komplement till skolgången och de som anlitas för jobben kan förhoppningsvis räkna med ett ökat självförtroende och en känsla för företagsamhet.

- De första jobben är så mycket mer än att bara tjäna pengar. Det var när jag som tonåring klippte gräsmattor som jag lärde känna min första mentor som varit med mig sedan dess, säger Jacob Rudbäck.

Jacob Rudbäck grundade Yepstr 2015 tillsammans med kollegan Filip Gruvestad, som i dag är CTO i bolaget.

Annons