Annons

Fransk E-handlare tvingas sluta med kreditgivning

Fransk E-handlare tvingas sluta med kreditgivning

2014-12-09 14:27

Nätmodeföretaget La Redoute och klädjätten H&M får bakläxa av Konsumentverket för slarviga kreditprövningar. La Redoute måste omedelbart sluta ge konsumenter krediter, annars hotar ett vite om fem miljoner kronor, medan H&M utdöms att betala en sanktionsavgift på åtta miljoner kronor.

E-handelsföretaget La Redoute Sverige, som ägs av franska Red Cats, förbjöds från och med igår att ge krediter till kunder. Det efter att Konsumentverket granskat bolaget och hittat "allvarliga brister" när det gäller kreditprövningar.

La Redoute har kontrollerat betalningsanmärkningar, taxerad inkomst och ålder, men det räcker inte enligt Konsumentverket, som säger att företaget därmed inte samlat in tillräckliga uppgifter för att kunna bedöma kundernas betalningsförmåga.

Bristerna anses så allvarliga att Konsumentverket inte ser någon annan utväg än att förbjuda bolaget att lämna krediter.
– Nej, en kreditupplysning räcker inte. För att ge kredit ska man göra en kreditprövning – kontrollera aktuella intäkter, kostnader och skulder, säger Ulrika Edlund, jurist vid Konsumentverket till Borås Tidning.

Riskerar skuldfälla

Även när det gäller den svenska klädjätten H&M har Konsumentverket hittat ”allvarliga brister”. Vid tiden för granskningen så baserade bolaget till exempel sin kreditprövning endast på uppgifter från sitt interna system och från en extern kreditupplysning. Det är inte tillräckligt för en ordentlig kreditprövning, menar Konsumentverket.

Enligt Konsumentverkets så har H&M därmed inte kunnat bedöma om den enskilde låntagaren kan betala tillbaka pengarna för krediten.

Eftersom det rör sig om systematiska överträdelser mot bestämmelserna om kreditprövning bör bolaget, enligt Konsumentverkets bedömning, få en varning och en sanktionsavgift på åtta miljoner kronor.
– För bara tre veckor sedan förbjöd vi ett snabblånebolag att fortsätta med sin kreditgivning. Nu ser vi alltså att konsumenter riskerar att hamna i en skuldfälla även när man handlar kläder. Det är upprörande att stora, välkända bolag tar så lätt på sina skyldigheter i samband med att man erbjuder köp på kredit, säger Cecilia Tisell, ställföreträdande Konsumentombudsman.

Källor: Press, BT.se

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Joel
2014-12-09 16:24

"La Redoute har kontrollerat betalningsanmärkningar, taxerad inkomst och ålder, men det räcker inte enligt Konsumentverket".

Vad mer tycker dom att man ska göra? :S

Qarillion
2014-12-10 09:32

Tycker som Joel.

Sen kan jag ställa mig lite frågande till om det skall vara företagets uppgift att neka eventuella köp för att köparen inte kan sköta sin ekonomi.

Det känns som det är upp till den som handlar att kontrollera om man har råd eller ej.

argit
2014-12-10 09:45

Man kan ju tycka att det är upp till konsumenten att veta om den har råd eller ej. Men tyvärr funderar det inte så i Sverige, utan det är varje försäljande företags uppgift.

Ekraft
2014-12-10 11:02

Eftersom den svenska staten, som ett av få länder i världen, bjuder statliga resurser och lagliga tvångsmedel för att driva in krediter från den som inte kan betala, så är det väl också fullt rimligt att man också reglerar hur kreditprövningar skall gå till? Skall man släppa på de regleringarna bör man också lägga ned kronofogden, lätta ordentligt på lagarna om utmätning samt införa generösa preskriptionstider.

När man ser vad finanssektorn i Sverige tjänar bör man ha i åtanke att all vinst de gör är konsumtionsutrymme från hushållen. Pengar som istället skulle kunna användas till att köpa en maskeradkostym eller kanske en skruvdragar.

GregerA
2014-12-14 10:35

Då kan vi väl se fram emot ett nytt statligt Kreditprövningsinstitut - som kan hjälpa alla ehandlare att göra en snabb och korrekt kreditprövning.
Naturligtvis skall bara de som gått genom detta institut kunna nyttja Kronofogdens tjänster.
:)

Ekraft
2014-12-14 16:59

Det beror väl på hur stora krediter man ger? Handlar det om tresiffriga belopp på faktura behövs det inte så stor koll, medan femsiffriga belopp vid upprepade köp kräver lite mer insyn i hur den verkliga betalningsförmågan är.

Annons
E-handlarnas miljötänk påverkar försäljningen online

E-handlarnas miljötänk påverkar försäljningen online

Ny nordisk e-handelsrapport.

Annons
Annons
Han lämnar Nelly -  tar över ansvaret för Lykos ekonomi

Han lämnar Nelly - tar över ansvaret för Lykos ekonomi

Tar plats i koncernledningen.

Amazon-konkurrenten sålde för 124 miljarder dollar i Q1

Amazon-konkurrenten sålde för 124 miljarder dollar i Q1

E-handelsökade med 37 procent.

19-årigt modevarumärke försatt i konkurs

19-årigt modevarumärke försatt i konkurs

Kunde inte framgångsrikt avsluta rekonstruktionen.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Vad gör kunderna när matbutikerna tar ställning?

Helgspecial: Vad gör kunderna när matbutikerna tar ställning?

Bra eller dåligt att sluta med flyg och kött?

Wish-cheferna om planen för att få tillbaka de svenska kunderna

Wish-cheferna om planen för att få tillbaka de svenska kunderna

"Fortfarande inte tillbaka där vi var".

Knytkonferensen återgick till sin grundidé

Emeet: Knytkonferensen återgick till sin grundidé

Grymma sessioner, raka danskar och karaoke in i natten.

Annons
Annons
Kina ratas när svenskarna vill <nobr>e-handla</nobr> hållbart

E-barometern: Kina ratas när svenskarna vill e-handla hållbart

Kan även tänka sig att betala fem kronor extra för miljövänlig frakt.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Glitter International söker:

E-Commerce Coordinator

XXL Sport och Vildmark söker:

E-commerce Manager

Boozt Fashion söker:

Google Analytics Specialist

Ehandelse AB söker:

Erfaren nyhetsreporter med starkt e-handelsintresse


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta