Annons

Fransk E-handlare tvingas sluta med kreditgivning

Fransk E-handlare tvingas sluta med kreditgivning

2014-12-09 14:27

Nätmodeföretaget La Redoute och klädjätten H&M får bakläxa av Konsumentverket för slarviga kreditprövningar. La Redoute måste omedelbart sluta ge konsumenter krediter, annars hotar ett vite om fem miljoner kronor, medan H&M utdöms att betala en sanktionsavgift på åtta miljoner kronor.

E-handelsföretaget La Redoute Sverige, som ägs av franska Red Cats, förbjöds från och med igår att ge krediter till kunder. Det efter att Konsumentverket granskat bolaget och hittat "allvarliga brister" när det gäller kreditprövningar.

La Redoute har kontrollerat betalningsanmärkningar, taxerad inkomst och ålder, men det räcker inte enligt Konsumentverket, som säger att företaget därmed inte samlat in tillräckliga uppgifter för att kunna bedöma kundernas betalningsförmåga.

Bristerna anses så allvarliga att Konsumentverket inte ser någon annan utväg än att förbjuda bolaget att lämna krediter.
– Nej, en kreditupplysning räcker inte. För att ge kredit ska man göra en kreditprövning – kontrollera aktuella intäkter, kostnader och skulder, säger Ulrika Edlund, jurist vid Konsumentverket till Borås Tidning.

Riskerar skuldfälla

Även när det gäller den svenska klädjätten H&M har Konsumentverket hittat ”allvarliga brister”. Vid tiden för granskningen så baserade bolaget till exempel sin kreditprövning endast på uppgifter från sitt interna system och från en extern kreditupplysning. Det är inte tillräckligt för en ordentlig kreditprövning, menar Konsumentverket.

Enligt Konsumentverkets så har H&M därmed inte kunnat bedöma om den enskilde låntagaren kan betala tillbaka pengarna för krediten.

Eftersom det rör sig om systematiska överträdelser mot bestämmelserna om kreditprövning bör bolaget, enligt Konsumentverkets bedömning, få en varning och en sanktionsavgift på åtta miljoner kronor.
– För bara tre veckor sedan förbjöd vi ett snabblånebolag att fortsätta med sin kreditgivning. Nu ser vi alltså att konsumenter riskerar att hamna i en skuldfälla även när man handlar kläder. Det är upprörande att stora, välkända bolag tar så lätt på sina skyldigheter i samband med att man erbjuder köp på kredit, säger Cecilia Tisell, ställföreträdande Konsumentombudsman.

Källor: Press, BT.se

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Joel
2014-12-09 16:24

"La Redoute har kontrollerat betalningsanmärkningar, taxerad inkomst och ålder, men det räcker inte enligt Konsumentverket".

Vad mer tycker dom att man ska göra? :S

Qarillion
2014-12-10 09:32

Tycker som Joel.

Sen kan jag ställa mig lite frågande till om det skall vara företagets uppgift att neka eventuella köp för att köparen inte kan sköta sin ekonomi.

Det känns som det är upp till den som handlar att kontrollera om man har råd eller ej.

argit
2014-12-10 09:45

Man kan ju tycka att det är upp till konsumenten att veta om den har råd eller ej. Men tyvärr funderar det inte så i Sverige, utan det är varje försäljande företags uppgift.

Ekraft
2014-12-10 11:02

Eftersom den svenska staten, som ett av få länder i världen, bjuder statliga resurser och lagliga tvångsmedel för att driva in krediter från den som inte kan betala, så är det väl också fullt rimligt att man också reglerar hur kreditprövningar skall gå till? Skall man släppa på de regleringarna bör man också lägga ned kronofogden, lätta ordentligt på lagarna om utmätning samt införa generösa preskriptionstider.

När man ser vad finanssektorn i Sverige tjänar bör man ha i åtanke att all vinst de gör är konsumtionsutrymme från hushållen. Pengar som istället skulle kunna användas till att köpa en maskeradkostym eller kanske en skruvdragar.

GregerA
2014-12-14 10:35

Då kan vi väl se fram emot ett nytt statligt Kreditprövningsinstitut - som kan hjälpa alla ehandlare att göra en snabb och korrekt kreditprövning.
Naturligtvis skall bara de som gått genom detta institut kunna nyttja Kronofogdens tjänster.
:)

Ekraft
2014-12-14 16:59

Det beror väl på hur stora krediter man ger? Handlar det om tresiffriga belopp på faktura behövs det inte så stor koll, medan femsiffriga belopp vid upprepade köp kräver lite mer insyn i hur den verkliga betalningsförmågan är.

Annons
Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

"Svensk e-handel för kvinnor".

Annons
Annons
Sveriges första klimatneutrala e-handel ska nå 20 miljoner

Sveriges första klimatneutrala e-handel ska nå 20 miljoner

Stora utmaningar - men lika stor potential.

Footway skalar upp rejält - behöver omedelbart öka lagret

Footway skalar upp rejält - behöver omedelbart öka lagret

“Tio gånger Footways nuvarande ordervolym”.

6000 säljare hoppar på <nobr>e-jättens</nobr> nya betallösning

6000 säljare hoppar på e-jättens nya betallösning

Har hanterat över en halv miljard dollar.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

30 år gammalt företag i konkurs - sköt upp <nobr>e-handeln</nobr>

30 år gammalt företag i konkurs - sköt upp e-handeln

Minusresultat i nio år.

Apotekets e-handel står för nästan 10 procent

Apotekets e-handel står för nästan 10 procent

Resultatet sjönk.

Sportamore omsatte en kvarts miljard under Q2

Sportamore omsatte en kvarts miljard under Q2

Tillväxt på 18 procent.

Annons
Annons
Nya rekord trots prissättningsfel och strejker

Nya rekord trots prissättningsfel och strejker

Bättre än Black Friday och Cyber Monday kombinerat.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta