Fransk boklag ska få stopp på Amazons prisdumpning

Frankrike har klubbat igenom en ny lag som ska värna om den inhemska bokhandeln. Lagen som bland annat förbjuder fri frakt för bokhandlare på nätet vid rabatterade priser är tänkt att sätta käppar i hjulet för Amazon.

I Frankrike värnar man om sin boktradition och i början av sommaren berättade landets kulturministern, Aurélie Filippetti, att hon tröttnat på Amazon och hur deras metoder ödelägger bokhandeln.

– Alla är trötta på Amazons taktik att dumpa priserna för att erövra en marknad – bara för att sedan höja priserna igen så fort de nått en monopolställning. Det ödelägger bokhandeln, kommenterade Aurélie Filippetti Amazons taktik.

Annons

Hon berättade då även att man övervägde att lagstifta mot nätbutikernas fria frakter och deras möjligheter till att ge rabatt på sina böcker. Något som nu blivit verklighet.

Diskriminerande enligt Amazon

Den nya lagen klubbades igenom i veckan och innebär att bokhandlare på nätet inte längre får erbjuda fri frakt på böcker som säljs till reducerat pris. Näthandlarna får alltså inte erbjuda fri frakt om priserna på böckerna är 5 procent lägre än i den fysiska bokhandeln.

Amazon som varit den främsta måltavlan för den nya lagen är självklart inte nöjda och säger att den kommer att ha en negativ effekt på bokförsäljningen i stort. Särskilt böcker från mindre förlag och författare kommer att bli lidande då den typen av böcker oftast köps på nätet.

– Alla åtgärder som syftar till att höja priset på böcker som säljs på nätet kommer att bromsa det franska folkets möjligheter att köpa kulturella verk och diskriminerar dem som handlar på nätet, säger Amazon i ett uttalande.

Källa: NY Times
Foto: Inria Actus

Annons