Franska posten testar drönare för bergsleveranser

Det franska postverket, La Poste, är nästa distributör att hoppa på drönartåget. La Poste har genomfört flera lyckade tester och drönarna kan vara särskilt användbara på landsbygden eller i bergsområden som är svåra att att nå med bil.

Efter att Amazon, Google och DHL berättat om sina planer på att använda obemannade flygande farkoster, har nu även La Poste börjat testa leveranser med hjälp av drönare.

De första testflygningarna har genomförts med hjälp av dotterbolaget GeoPost, som i sin tur äger tyska DPD, och man flög då paket upp till 2 kilo över en sträcka på upp till cirka 1,2 kilometer. La Poste säger dock att detta bara är början och målet är att drönarna ska kunna bära paket upp till 4 kilo över en sträcka på 20 kilometer.

Annons

Starten, flygningen och landningen var alla automatiserade och även om drönaren får ett fel på motorn eller elektroniken ska den kunna ta sig dit den startade, något som även ska kunna ske i väldigt hårt väder.

Nå isolerade områden

Drönare får inte flyga över tätbebyggda områden i Frankrike, om inte piloten befinner sig inom 100 meter från drönaren och kan se den. Men La Poste säger att drönarna skulle vara särskilt användbara på landsbygden eller i bergsområden som är svåra att, eller kostsamma, för distributören att nå med bil.

– Nu vet vi att vi kan nå isolerade områden snabbt. Det är väldigt intressant, särskilt för brådskande medicinska behov eller leveranser av blod, säger GeoPost i ett uttalande.

Men även om de första testerna varit lyckade, säger La Poste att man har en lång väg att gå innan man kan leverera med drönare i kommersiell skala. Bland annat på grund av det gällande regelverket men det krävs också en hel del arbete på de befintliga drönarna.

Källor: The Telegraph, Rude Baguette

Annons