Franska senaten röstade genom ”anti-Amazon”-lag

I ett försök att skydda Frankrikes oberoende bokhandlare har den franska senaten nu godkänt det lagförslag som förbjuder nätbokhandlare att erbjuda fri frakt. Lagen riktar sig främst mot e-handelsjätten Amazon men berör alla som säljer böcker på nätet.

I Frankrike finns det cirka 3 500 traditionella bokhandlare, en siffra som är bland de högsta i världen. Av dessa är drygt 800 oberoende företagare och det här är något landet vill värna om. Därför infördes redan 1981 en lag som förbjöd rabatt på mer än fem procent på nya böcker.

Tanken med den lagen var att stoppa stora kedjor från att slå ut mindre konkurrenter med låga priser. Men på senare år har även e-handeln, och främst då Amazon, ställt till det för landets oberoende bokhandlare.

Annons

Presidenten måste godkänna

Därför togs det fram en ny lag som det franska underhuset i höstas röstade igenom, och som den franska senaten nu alltså godkänt. Det här innebär som vi nämnt tidigare att nätbokhandlare inte får erbjuda fri frakt, om de samtidigt säljer böckerna till rabatterat pris.

Den franska presidenten, François Hollande, måste också godkänna lagen innan den träder i kraft. Han ska dock tidigare ha sagt att han är positivt inställd till lagförslaget. Och den nya lagen är troligtvis inte heller den sista som kommer att drabba Amazon i Frankrike.

Landets kulturminister Aurélie Filippetti har gått hårt åt e-handelsjätten för att de inte betalar skatt i Frankrike genom att basera sin verksamhet i Luxemburg. Den franska regeringen tittar därför nu på olika möjligheter för att beskatta nätaktörer som Amazon och Google.

Källor: France24, IR
Foto: Inria Actus

Annons