G20 länderna föreslår en gemensam E-handelsskatt

Under G20 mötet i Mexico City denna måndag uppmanade Tyskland och Storbritannien världens största ekonomier att bilda en gemensam front mot skatteflykten relaterat till internethandeln. Med gemensamma regler kring beskattningen av e-handeln vill man se till att internationella skattefrågor håller jämna steg med internationella affärer.

Enligt George Osborne chef för det Brittiska Finansministeriet och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble fick deras förslag ett starkt stöd bland tjänstemännen från G20 nationerna när de tog upp frågan.

– Vi har precis diskuterat det under vårt möte. Det fanns brett stöd, säger George Osborne som tillsammans Tysklands Wolfgang Schäuble påpekar att de inte vill skrämma bort företagen, men att de måste betala vad de är skyldiga.

Annons

De säger också i ett gemensam uttalande att internationella skattestandarder haft svårt att hålla jämna steg med de förändringar som skett globalt, särskilt inom utvecklingen av e-handeln.

– Som ett resultat kan vissa multinationella företag skifta beskattningen av sina vinster från de jurisdiktioner där de genereras.

Ska diskuteras igen i Moskva

Osborne och Schäuble sa också att en enad strategi bland världens största ekonomier är det bästa sättet att bekämpa skatteflykt, utan att bestraffa något enskilt land.

– Det är mycket viktigt att vi som enskilda länder inte prissätter oss ut ur världsekonomin. Målet är att agera tillsammans som världens största ekonomier och se till att internationella skattefrågor håller jämna steg med internationella affärer, säger Osborne.

Förslaget ska ha överlämnats till Organization for Economic Cooperation and Development, OECD för fortsatta studier, och kommer sedan att rapportera tillbaka till nästa G20 möte i Moskva i februari.

Båda ministrarna säger sig också stödja OECD: s förslag “acting together as the world’s largest economies to make sure that international tax standards keep pace with international business.”, som fokuserar på samma problem.

Källa: The Washington Post

Annons
Annons