Garantibil plockar in 37 miljoner kronor i riskkapital

Sajten för begagnade bilar tar i samband med en nyemission in nytt kapital inför en kommande internationell expansion.

Svenska Garantibil lanserades i början av 2014 av grundarna Patrick Juthberg och Göran Rehn. I samband med lanseringen plockade bolaget in 30 miljoner kronor från bland annat Industrifonden, Bonnier och privata investerare. Nu är det dags igen.

Den här gången är det Naspers och Vostok New Ventures, följt av en grupp privata investerare med bland andra Crister Kaiser, tidigare ägare av Kaiser Bil AB, som står för finansieringen. Totalt rör det sig om en investering på 4,5 miljoner dollar, cirka 37 miljoner kronor.

Annons
Annons

– Vi är mycket glada för det förtroende vi har fått från våra nya investerare. För oss betyder det mycket kunskap, finansiell styrka och möjlighet att rekrytera rätt kompetens för att accelerera vår internationella expansion, säger Garantibils VD, Patrick Juthberg.

Får tillgång till resurser och kunskap

Kapitalet kommer att användas för fortsatt tillväxt i Sverige men även till företagets expansion till nya internationella marknader. Och här får begagnatsajten, som kallar sig Carable utanför Sverige, förutom pengar även in en hel del kunskap på köpet.

Den sydafrikanska mediejätten Naspers är en ledande investerare i e-handel på flertalet marknader och blev nyligen huvudägare i den ryska köp- och säljsajten Avito. Man har tidigare bland annat även investerat i Souq.com, Mellanösterns svar på Amazon, samt begagnatappen Letgo.

Vostok New Ventures har även de investerat Avito samt Delivery Hero, som är moderbolag till Online Pizza, och Wallapop som nyligen meddelade att deras verksamhet i USA slås ihop med Naspers-ägda Letgo på den amerikanska marknaden.

– Naspers och Vostok New Ventures ger tillsammans med våra övriga investerare oss djup kunskap om alla delar av vår bransch. Med sina nätverk och expertis ger det oss resurser och kunskap för fortsatt expansion och tillträde till flera viktiga marknader, säger Patrick Juthberg.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!