”Getingmidjan” stängs – hundratusentals försändelser försenas

Arbetet med Citybanan i Stockholm ställer till det rejält för postgången under den närmsta veckan.

Ikväll stängs all tågtrafik av på den sträcka som i hufvudstaden kallas Getingmidjan, alltså sträckan mellan Älvsjö station och Stockholms central. Inte förrän på tisdag morgon i nästa vecka kopplas tågen på igen - och då bara i några dagar innan det är dags för nästa stängning, som sker på kvällen den 7 juli och varar till och med morgonen den 10 juli. Även mellan den 4:e och den 6:e juli kommer det att ske störningar - fast av mindre omfattande art.

“PostNord är beroende av järnvägsnätet”

Orsaken till åtgärden är byggandet av Citybanan, vilket fått Trafikverket att besluta om den tillfälliga stängningen. Dessvärre får det hela stora konsekvenser för postgången och PostNord går nu ut och meddelar att hundratusentals postförsändelser väntas bli försenade.  

Annons

- PostNord är beroende av järnvägsnätet för att distribuera brev och paket på ett miljösmart och effektivt sätt. Att nätet underhålls och uppdateras är absolut nödvändigt för framtida säkerhet och punktlighet. Vi lägger stora resurser på att minimera störningarna för våra kunder och hoppas på förståelse för de störningar som ändå uppstår, säger PostNords VD Anders Holm, VD för PostNord i ett pressmeddelande.

En halv miljon på extra transporter räcker inte

PostNord har dock inte suttit helt stilla i båten. En halv miljon kronor satsar de på att sätta in både flyg och lastbilstransporter under de berörda dygnen - men företaget konstaterar själva att det ändå inte kommer att räcka för att all post ska kunna komma fram i tid.

- Totalt räknar vi med att på så sätt kunna minska antalet försenade brevförsändelser med cirka 500 000, men bedömningen är ändå att hundratusentals försändelser kan komma att försenas, skriver företaget.

Kedjereaktion av förseningar kan uppstå

Man påpekar också att upplägget bygger på att de ramar som Trafikverket satt upp för förseningar faktiskt håller.

- När en transport blir sen i förhållande till planeringen kommer den ofta in på en annans ”slot”, och maskiner och personal är upptagna med den leveransen. Den försenade måste därför vänta, och det kan då bli större förseningar, avslutar PostNord på sin hemsida.

Annons