Intervju: Glesys växer snabbt och satsar på flexibilitet

Joakim Jarstorp, projektledare på Glesys, lovar stabila lösningar för julhandeln inför årets Emeet.

Serverleverantören Glesys har i flera år deltagit vid Emeet som partner. I år är inget undantag och fokus kommer att ligga på att hjälpa e-handlare genom den oftast mycket viktiga julhandeln.

- Som alltid med julhandeln så gäller det att planera i god tid. Från oss som driftleverantör gäller det att klara kapaciteten. Vissa av våra kunder drar in 50 procent av sin omsättning under december, säger Joakim Jarstorp, projektledare på Glesys.

Annons

Han har inga nya projekt att presentera, utan hänvisar just till att det viktigaste för företaget är att erbjuda e-handlare stabila servrar. Vissa kunder har ett större behov inför julen, en annan har en topp vid Halloween och någon säljer mycket på våren.

- Det är många som efterfrågar flexibilitet. Som driftleverantör kommer man ju inte med nya funktioner. Däremot bygger kunderna sina egna förbättringar hela tiden.

Många inom e-handelsbranschen använder sig av Magentolösningar, men enligt Joakim Jarstorp finns det andra plattformar som kan vara värda att titta på istället.

- Magento kostar pengar, åtminstone ett par hundra tusen per år. Det är en liten summa för ett stort bolag som kanske har 100 miljoner kronor i omsättning, men för ett litet företag är det kanske inte rätt väg att gå.

Växer stadigt med sikte utomlands

Vid förra årets Emeet planerade Glesys att lansera en lastbalanseringstjänst som skulle kunna dela lasten mellan olika servrar. Lanseringen är nu avklarad och tjänsten har tagits väl emot.

- Den är omtyckt. Vi kommer att pusha för den ännu mer nu i jul. Överhuvudtaget går det bra. Enligt Ehandelsindex på Ehandel.se har vi just nu över tio procent av alla anslutna ehandlare som använder sig av en utomstående serverlösning. Så vi är bland de största i Sverige inom vårt område.

Övriga nyheter är att Glesys under året som gått har öppnat ett nytt datacenter i Stockholm för att få mer plats, och arbetat för att röra sig mer utomlands. Utöver Stockholm har Glesys nu datacenter i Falkenberg, Amsterdam, New York, och i London där företaget lanserade en Cloudtjänst i maj.

Joakim Jarstorp har ännu inte funderat så mycket på årets Emeet, men är ändå tämligen säker på vad ämnet för dagen blir.

Annons

- Ja, det blir lastbalansering inför julhandeln. Det är just det vi kan bidra med, men det är en viktig del.

Ni har varit med på Emeet som partner flera år i rad, vad tar du med dig därifrån varje år?

- Det är extremt kul i och med att man får träffa så många e-handlare och får lära sig hur deras bransch fungerar. Vi brukar även annars besöka e-handlare för att se deras lager och hur allt fungerar där.

Annons