Godisfadäs hos Partykungen – samtliga varor underkända

Tvingas till grundlig genomgång efter livsmedelskontroll.

Att veta hur man ska märka de varor man säljer är inte alltid helt enkelt. Vi har till exempel kunnat berätta om CoolStuff, som till slut tog in experthjälp för att få koll på alla regler.

LÄS ÄVEN: CoolStuff trötta på regelkrångel - anlitar hjälp utifrån

Annons

Nu är det branschkollegan Partykungens tur att hamna i blåsväder på grund av otillräcklig varumärkning. E-handlaren i Gävle har fått påhälsning av Livsmedelsverket, som granskade 18 produkter - främst sötsaker - i företagets sortiment. Ingen av produkterna bedömdes ha en tillräcklig innehållsdeklaration, rapporterar Gefle Dagblad.

"Smaksättning" angavs som ingrediens

Enligt den information som GD har tagit del av fattades det information i produkternas näringsdeklaration, eller så fattades deklarationen helt. Det förekom också att informationen inte var angiven i tabellform, vilket alltså verkar vara ett krav. Livsmedelsverket ska också ha reagerat på allergenerna ibland inte var listade på ett tydligt sätt, samt att det fattades information om hur produkterna ska förvaras eller hur stora mängder av olika ingredienserna som produkterna innehöll.

Ibland förekom även ingredienser som egentligen inte är ingredienser. Till exempel uppgavs en smaksatt mjölkdryck ha "smaksättning" som ingrediens.

- Från början har vi tänkt att om det som står på påsarna som kunden får i sin hand är rätt så är det korrekt, men vi måste alltså ha exakt samma information på vår sajt som den som finns på förpackningarna, konstaterar Partykungens vd Joel Svensson till Gefle Dagblad.

Kan dömas till vite

Utöver de 18 testade godisprodukterna har Livsmedelsverket haft synpunkter på en del av produkterna i Partykungens sortiment av kosttillskott. Nu har e-handlaren till och med juli i år på sig att gå igenom alla sina produkter och se till att märkningen uppfyller de krav som lagen ställer. Om problemen fortsätter efter juli kan företaget dömas till vite.

Totalt innehåller Partykungens Mat&Dryck-kategori över 1 600 produkter, så det är en del jobb som ligger framför Partykungens medarbetare. Enligt uppgift räknar Joel Svensson med att det kommer att ta ett par veckor att få de nya innehållsdeklarationerna på plats.

Annons