Google känner sig hotade av Amazon Prime

The Wall Street Journal rapporterar att Google är i samtal med flera stora butikskedjor och logistikbolag i USA gällande en ny snabb frakttjänst. Det spekuleras i att Google försöker attackera Amazons Prime-tjänst som erbjuder fri tvådagarsfrakt i hela USA, för 79 dollar om året.

Amazons Prime-tjänst sägs ha blivit så pass populär att den nu hotar Google, eftersom 40 procent av Googles intäkter ska komma ifrån återförsäljarleden. Detta enligt Scot Wingo, VD på e-handelsföretaget ChannelAdvisor, som säger följande:

Annons

"När en konsument går med i Amazon Prime måste deras sökningar efter produkter via Google minska drastiskt," säger Scot, som ska äga aktier i både Amazon och Google.

"Som Prime-användare letar jag endast efter produkter via Google, och andra kanaler, först om jag inte kan hitta de hos Amazon," fortsätter Wingo. "Amazon har skapat ett stängt ekosystem och de har världens bästa produktsökmotor. Det är 40 procent av Internet som Google verkligen inte har råd att förlora signifikanta delar av."

Sökmotorjätten känner förmodligen redan av att de förlorar internettrafik till Amazon och tvingas nu leta efter lösningar till detta. Googles plan sägs vara att skapa bra relationer med återförsäljarna och sedan bygga en smart, och snabb, frakttjänst som de själva överser. De kan sedan koppla ihop återförsäljarna och denna frakttjänst med deras befintliga söktjänst Google Product Search. Det handlar alltså inte om direkt försäljning till kund, för Googles del, men de kommer vara involverade i att hitta produkten och att skicka ut den.

Google ska nu jobba inför ett test av denna tjänst i San Francisco under nästa år, något som kan innefatta företaget United Parcel Service. Eftersom målet sägs vara att konkurrera med Amazon Prime pratas det om leveranstider på en dag och kanske även samma dag. Detta blir förmodligen Googles största problem i att realisera en sådan här tjänst, att kunna säkerhetsställa kvalitén då det ska handla om flera olika aktörer.

 

Källa: reuters (1)(2),
theverge

Annons