Google tvingar norska E-handlare gömma vapen

En av Norges största jakt och fiskebutiker får inte längre annonsera på Google. Anledningen är att de bland annat säljer jaktkläder och tillbehör till vapen. Och man är inte ensamma om att drabbas av sökjättens riktlinjer kring vapen.

I augusti fick den norska jakt och fiskebutiken Friluftsmagasinet plötsligt ett besked om att de inte längre får annonsera på Google. Anledningen enligt sökjätten var att butiken säljer ammunition.

Företagets vd Fredrik Aaserud reagerade genom att ta bort ammunitionen från nätbutiken, och trodde då att att annonserna skulle börja rulla igen. Men så blev det inte, istället pekade Google på andra jaktredskap som de inte heller ville acceptera. Som luftpistoler, patronväskor och vapenfordral.

Annons

– Vi anpassade oss och tog bort fler och fler produkter från nätbutiken. Till slut berättade de att de inte godtog försäljning av jaktkläder. Då gav vi upp och insåg att vi inte längre kunde annonsera via Google. Jag vet inte vad som är så farligt med jaktkläder, säger Fredrik Aaserud.

Hur mycket intäkter som butiken kommer att gå miste om nu när man inte får annonsera på Google är inte Fredrik Aaserud helt säker på. Men han säger att butiken, som omsatte 73 miljoner norska kronor förra året, sålt för för flera miljoner kronor tack vare sin annonsering på Google.

– Vi tappar en hel del kunder. Jag tycker att det är väldigt märkligt att de inte tillåter oss att marknadsföra produkter som är fullt lagliga i Norge, säger Aaserud.

Inte bra att Google dikterar

Men Friluftsmagasinet är inte ensamma om detta i Norge. En annan aktör som säljer jaktvapen är sport och friluftskedjan XXL. Morten Iversen som är verksamhetschef för företagets e-handel, säger att man under det senaste halvåret samarbetat med Google för att få till en lösning, och gömt undan vapenutrustning i sina nätbutiker för att få annonsera.

– Om en av våra annonser pekar till en sida där ett vapen bara är ett klick bort, är det inte okej för dem. Därför visar vi inte längre vapen på vår förstasida. Vi har också fått en lista från Google med ord och fraser som de inte tillåter, säger Morten Iversen.

Han påpekar dock att det är negativt att de norska sajterna måste följa Googles internationella regler, och säger att i Skandinavien har man en annan relation till vapen och jakt än någon annanstans i världen.

– Jag respekterar deras riktlinjer. Reglerna är inte svåra att följa, men jag tycker att det är negativt att de finns och det är inte bra att Google dikterar hur vi ska göra, säger Morten Iversen.

Källa: Aftenposten

Annons

Annons