Google varnar användare för sidor som är långsamma

Då och då meddelar sökjätten Google att de väger in något nytt i sin sökmotor. Senast handlade det om kryptering och sidor med HTTPS som nu ska premieras i sökresultaten. Googles webbläsare Chrome sägs även snart börja varna för sidor som ej är krypterade, med en liten ikon. Nu verkar man även fundera på att hänga ut sega sidor.

Redan 2010 berättade Google att sidans hastighet skulle vägas in i sökresultatet. Precis som HTTPS skulle det dock inte vara något som påverkade rankingen speciellt mycket. Nu meddelar dock SEO-sidan Search Engine Land att Google börjat testa att varna för slöa sidor.

Det hela ska vara ett test och de sidor där man noterat varningarna ska först och främst vara Googles egna sajter. Det gäller även främst de mobila sökresultaten där en optimerad sida kan vara av större betydelse.

Annons


Hur det ska ha sett ut i det vilda (Bild: K Neeraj Kayastha)

Google erbjuder idag ett verktyg för att analysera din webbplats hastighet, PageSpeed Service (PSS). Ett verktyg som även kan fixa hastigheten på din hemsida med några enkla ingrepp. Denna tjänst är i dagsläget gratis men priser kommer att meddelas vid ett senare datum.

Google vill ha det snabbt och krypterat

Det är dock förstås inte nödvändigt att använda Googles uppsnabbningstjänst utan en snabb sida bör räcka för att undvika att bli märkt som långsam. Frågan är om utrullningen av en kommersiell tjänst sammanfaller med dessa röda ikoner.

Vi kan i alla fall konstatera att Google vill ha snabbare och krypterade sidor och även om man kanske inte väger dessa faktorer tungt i sökresultaten, så kan man potentiellt börja hänga ut de sidor som inte följer visionen. Google testar dock saker hela tiden så det är inte säkert att vi står inför röda varningar i sökresultaten.

Annons