Googles digitala assistent låter dig shoppa med rösten

Sökjätten utmanar Amazon.

I går gick Googles konferens I/O av stapeln och bland nyheterna som presenterades så finner vi bland annat nya shoppingfunktioner i Googles digitala assistent, Google Assistant. Enligt Bloomberg ska de nya funktionerna öppna nya möjligheter för sökjätten att tjäna pengar på sin digitala assistent.

Det som lanserades är stöd för beställning, betalning och leverans via rösten. Vi har tidigare rapporterat hur Googles smarta högtalare Home också experimenterat med e-handelsfunktioner. Genom Google Assistant når man dock fler människor då den digitala assistenten följer med i mobiltelefonen och andra fysiska enheter.

Annons

Kommer till iPhone och kylskåp

Under konferensen meddelade Google även att deras assistent nu kommer till Apples iPhone vilket förstås sätter den i händerna på ännu fler konsumenter. Den digitala assistenten ska även integreras i vitvaror som exempelvis kylskåp.

De nya e-handelsfunktionerna ska som sagt öppna för att beställa från lokala butiker och nätbutiker via rösten. Assistenten vet i många fall redan användarens adress och betaluppgifter vilket ska göra upplevelsen mycket smidig. Den ska även kunna verifiera användaren via exempelvis en fingeravtrycksläsare på mobilen och förmedla leveransuppdateringar efter genomfört köp.

Satsningen är förstås ett sätt att konkurrera med Amazons digitala assistent Alexa, som redan är tajt integrerad med e-handelsjättens marknadsplats och där kunderna kan beställa hem nästan vad som helst via rösten.

Annons