Grexit är en tillfällig storslam för E-handeln

Krisen har eskalerats senaste veckorna i Grekland och nu vänder sig invånarna till e-handeln för att konvertera sina utsatta sparpengar till kapitalvaror, men också för att få tag på dagligvaror som snart är slut i butikerna.

Att e-handeln skulle få ett uppsving av greklandskrisen var det nog få som hade förutspått. Ecommercenews.eu har dock sammanställt flera artiklar där fenomenet beskrivs. Problemen för grekerna beror på att de endast har möjlighet att ta ut 60 euro om dagen från bankomaterna och köerna växer sig längre och längre.

Detta gör det svårt att köpa varor i butikerna. Gissningsvis diskrimineras det mot kortbetalningar i butiker eftersom ingen just nu vill deponera pengar i ett banksystem vars stabilitet är högst tveksam.

Annons

Lösningen på detta problem är att e-handla, eftersom här finns just nu inga restriktioner förutsatt att butiken är lokaliserad inom landet.

Elektronikhandlare slog rekord

Prisjämförelsesiten Skroutz.gr rapporterade kraftigt ökad trafik under helgen innan bankerna stängde. Konsumenterna köpte sällanköpsvaror med höga andrahandsvärden. iPhones, iPads och liknande produkter gick heta från webbutikernas lager. Dessa produkter har tagit rollen som guldet hade förr i tiden och ses antagligen som en stabilare tillgång än att ha pengarna kvar på banken. Detta ledde bland annat till att den största elektronikhandlaren på prisjämförelsesidan gjorde sin bästa helg under hela året denna vecka.

Det handlar också om daglig överlevnad

Förutom att säkra sina tillgångar handlar det för vissa av grekerna att överleva de dagliga utmaningarna. Reuters berättar i en artikel om Sydney-bosatta Nelly Skoufatoglou, som handlar toalettpapper, ris och olivolja till sin mamma som bor kvar i Grekland. Hon försökte först överföra pengar till mamman via Western Union, men de har blockerat överföringar till Grekland. Istället ringde hon upp mamman och frågade vad hon behövde och lade sedan en order på Carrefour åt henne.

Tveksam lösning på lång sikt

Många lokala butiker och handlare förutspår och upplever redan att det kan bli svårt att få leveranser och att man kan vänta sig att det börjar gapa tomt på hyllorna. Carrefour säger dock att de just nu inte har några problem med inleveranser, men att framtiden är oviss och speciellt om konsumenternas beteende ändras i stor utsträckning.

Frågan är om de Grekiska e-handlarna nu kommer få behålla sina pengar efter denna anstormning, eller om de också kommer känna av sviterna av att ha pengarna i ett banksystem som lever på lånad tid.

Foto: fdecomite CC BY, via Wikimedia Commons

Annons