Groupon anmält till Konsumentverket

Anmälningarna mot Groupon blir allt fler hos Konsumentverket. Under årets sex första månader har det kommit in närmare 40 anmälningar från missnöjda kunder. Groupon själva säger att det är få anmälningar med tanke på antalet kunder.

Bland anmälningarna som landat hos Konsumentverket finns presentkort som inte går att använda, flygbiljetter som är billigare om man köper dem utan kupong och varor som värderats flera gånger om sitt egentliga värde.

Under första halvåret av 2012 har Konsumentverket fått in omkring 40 anmälningar från kunder som är missnöjda med Groupon. Men enligt företaget är antalet klagomål litet i förhållande till antalet kunder.

Annons

När det gäller överprissatta produkter besvarar Groupon kritiken med att det har hänt att företaget inte alltid är det billigaste alternativet på grund av butikskampanjer.

Tveksam marknadsföring

Groupon har även blivit anmälda för tveksam marknadsföring. Bland annat ska en anonym person flera gånger tipsat om erbjudanden han hittat via Groupon på skidforumet Freeride. På forumet upptäckte man att den anonyma personen loggat in från Groupons företagsnätverk och man ställde då honom till svars:

”Hej BruceWayne/Groupon,

Och välkommen tillbaka från semestern! Väldigt kul att du är så aktiv på Freerides forum, sist hade du ett så bra tips om man skulle köpa Paintball spel genom Groupon. Gången innan var det boendeerbjudande genom Groupon och nu var det visst ett bra hotellerbjudande som du ”råkat” hitta, man skulle ju nästan kunna tro att du jobbar på företaget…
Nästa gång gör inte misstaget att logga in från Groupons företagsnätverk när ni spammar. Det ser inte så bra ut.

mvh/Johan”

– Jag blev rätt förvånad när jag upptäckte deras inlägg i forumet. Företag av den här storleken brukar vara noga med att vara seriösa i sin marknadsföring och inte spamma, säger Johan Åkesson på Freeride.

Groupon själva förnekar att de har något att göra med den typen av marknadsföring som nämns ovan. Men det är inte bara i Sverige som företaget hamnat i blåsväder, i flera andra länder finns liknande anmälningar.

Groupon börsnoterades under förra året och aktien har sedan dess sett en ganska drastisk nedgång på börsen och företaget var i våras tvungna att revidera sin första kvartalsrapport efter börsnoteringen, intäkterna skrevs ned och förlusterna skrevs upp.

Annons

Justeringarna berodde främst på att man avsatt för lite pengar till återbetalning av missnöjda kunder. Kanske behöver man avsätta ytterligare lite till.

Källa: Dagens Nyheter
Relaterade nyheter:
Groupons första dag på börsen
Groupons börsintroduktion lagd på is tillsvidare
Groupon - är det verkligen värt trettio miljarder dollar?

Annons