Annons

Här är tidernas dyraste E-handelsdomäner

Här är tidernas dyraste E-handelsdomäner

2015-02-25 11:45

En bra domän kan kosta mer än din nästa lagerfastighet, följ med på en resa bland de dyraste svenska och internationella domänförsäljningarna som skett i e-handelsbranschen. Vi tar även in experter på domännamn som ger dig tips på hur och när du ska få tag på önskedomänen.

Välkommen in i en värld som väldigt få känner till och som ofta betraktas som närmast illegal eller åtminstone omoralisk. Många av de stora innehavarna av premium-domäner, dvs generiska domäner bestående av ett attraktivt ord, är professionella aktörer och jobbar endast med att köpa och sälja domännamn som kostar mer än en villa i Stockholm.

Först går vi igenom lite grundtips för domänhandel och tar hjälp av en tvättäkta domänmäklare för att få hans bästa tips. Sedan går vi direkt in på den smaskiga listan med dyrgripar.

Så köper du din internationella domän

Håller du din verksamhet inom Norden behöver du inte tänka så mycket på Com-domäner, men om du har planer på att bli europeisk eller rentav global, ja då är .Com ett måste och problemet är att det blir dyrare när du väl behöver den. Bra domäner ägs ofta av konkurrenter eller av domänhandlare, båda kategorier vet vad domäner är värda, speciellt för slutanvändare (dvs de som ej planerar köpa domänen för att sälja den vidare).

.COM är ett måste enligt experten


Fredrik Björklund, Business Developer Manager på Missdomain.se.

Domänexperten Fredrik Björklund som jobbar på Missdomain har följande tips för internationella domäner:

– Så fort du börjar växa eller funderar på att börja växa på den globala marknaden så ska du köpa upp din .COM-domän. Att slå dig in på marknader utanför Norden, USA och Asien med en .SE-domän blir svårt och skapar inte riktigt någon trovärdighet för dina besökare till din e-handel.

Vet du dock redan med dig från början när du registrerar ditt bolag att du ska köra på svenska och den internationella marknaden så försök anpassa ditt företagsnamn till lediga domäner, säger Fredrik och kompletterar med:

– Det finns fortfarande bra .SE & .COM domäner där ute, det gäller bara att hitta guldkornen.

Desto bättre det går för dig,
desto dyrare blir domänen

Om du redan idag vet att du ska gå globalt med din e-handel, så är det lika bra att ha en plan för att få tag på din domän nu. Om tre år kommer den kosta betydligt mer. Speciellt om du lyckas bra, då kommer nämligen en rutinerad domänhandlare att göra research om dig som köpare och räkna på vad du kan tänkas betala för domänen som mest.

– Det första du bör göra är att skapa ett anonymt konto, förslagsvis via gmail eller liknande för att inte avslöja ditt företagsnamn eller hemsida. Redan där kan säljaren om han är erfaren öka på priset rejält redan efter första kontakten, säger Fredrik om den absoluta grundregeln för domänförhandling.

Innan du börjar förhandla måste du dock sätta en realistisk budget, annars är risken stor att du har orimliga förväntningar och tror du ska göra ett kap från någon icke ont-anande tonåring. Det är också viktigt att sätta ett högsta tak så att man inte blir tagen av "budfeber" när kampen väl är igång.

Annons
Annons

Var strategisk i din förhandling

Lägst pris är såklart alltid målet och Fredriks råd där är att alltid börja med att fråga efter priset, få motparten att sätta ett pris, du ska aldrig lägga första budet.

– Är det en mäklarfirma som säljer domänen sätter dom oftast ett högre pris än vad säljaren vill ha då dom tar en % på affären. Så försök sätta ett så bud som möjligt efter du hört första priset, men tänk på att inte gå för lågt, säljaren kan uppfatta detta som ett skampris och helt enkelt gå vidare till en annan köpare.

Domänmäklarens drömuppdrag

Domäner är en marknad som lätt underskattas, men som omsätter miljoner varje år. När Fredrik själv får designa sitt drömuppdrag så hamnar valet på Jack Ma:s Alibaba.com.

– Då vi på Miss Domain är ett bolag med störst fokus på Norden (även om vi har internationella kunder) så skulle det vara en dröm att få in till exempel Alibaba.com som skulle vilja gå in i Sverige och behöver köpa upp Alibaba.se.

Ett annat drömuppdrag i teorin borde då vara Amazon.se, men där har den amerikanska e-handlaren redan gått bet. Den 57-åriga kvinnan som driver bolaget Amazon AB, vägrar nämligen sälja, och då får man anta att summan som Amazon erbjuder inte är kaffepengar.

Gör din research - eller anlita proffs

Läs på innan du påbörjar ett uppköpsförsök av en potentiellt dyr domän. Det finns många misstag att göra här, som är enkla att undvika. Agera aldrig under ditt eget namn, det ökar priset direkt om säljaren är lite erfaren. Det finns företag, vars enda uppgift är att mäkla domäner. De är erfarna när det gäller förhandling, research, marknadsvärde och säkra transaktioner. Om din domän kommer bli dyr är det värt de extra pengarna att använda en mäklare.

Aktörer inom denna expertis är bland annat Sedo, Missdomain och Afternic. De flesta immateriellrätts-byråer jobbar också med dessa typer av uppdrag.

Du behöver dock inte alltid betala dyrt

En sak man inte får glömma är att om någon tar din domän i ond tro och uppfyller andra kriterier, så kan du ha rätt att ta den via tvistlösning hos WIPO. För en svensk domän är detta betydligt enklare där vi i Sverige via .SE-stiftelsen har det alternativa tvistlösningsförfarandet (ATF) som både är enkelt att förstå och snabbfotat.

Nu är det dock dags för lite siffror. Klicka dig vidare till vår första domänförsäljning.

Denna artikel har flera sidor:

Dan Nilsson

Analytiker

Jag analyserar och jobbar med våra datatjänster Ehandelsindex och Ehandel.se Analytics. Transparens: delägare i Fyndiq AB, Contentor AB, Tonerlagret AB, E-commerce Park of Sweden AB och grundare på Ehandel.se

Nicklas
2015-02-25 13:35

Bra lista.
Det händer rätt ofta att man får bud från Hotmail och Gmail-adresser på domännamn, jag tar det alltid för givet att det är någon haj som döljer sig bakom.

pete
2015-02-25 18:58

Vad har man använt för kriterier för topplistan?

Dan
2015-02-25 20:50

Jag har gått igenom de pubilka källor jag känner till och listat de som varit ehandel. På lägre belopp under miljonen har jag fokuserat på svenska ehandlare.

Annons
Nya rekord trots prissättningsfel och strejker

Nya rekord trots prissättningsfel och strejker

Bättre än Black Friday och Cyber Monday kombinerat.

Annons
Annons
IKEA stänger ner sin enda fabrik i USA

IKEA stänger ner sin enda fabrik i USA

300 personer påverkas.

Gekås är 10,36 procent billigare än andra butiker

Gekås är 10,36 procent billigare än andra butiker

Var tredje produkt är dyrare.

PostNord förbättrar sitt resultat med 800 miljoner

PostNord förbättrar sitt resultat med 800 miljoner

Fortsatt negativt dock.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Gents släpper prenumerationstjänst för parfym

Gents släpper prenumerationstjänst för parfym

Ger sig in i konkurrensen.

Apotea slog miljarden redan under första halvåret

Apotea slog miljarden redan under första halvåret

Försäljningen ökade med 36 procent.

Bygghemma omsatte 1,7 miljarder:

Bygghemma omsatte 1,7 miljarder: "Snabb tillväxt"

"Finland var särskilt tillfredsställande".

Annons
Annons
TPL-aktör omsatte 75 miljoner på ett halvår

TPL-aktör omsatte 75 miljoner på ett halvår

Ny anläggning ger resultat.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta