Annons

H&M:s kritiserade e-handel kan mycket väl bli en succé

H&M:s kritiserade e-handel kan mycket väl bli en succé

2013-11-06 07:35

Lanseringen av H&M:s amerikanska e-handel sköts upp vid ett flertal tillfällen. När den väl kom var det många som tvivlade och beskrev den som en flopp. Men faktum är att kedjans e-handel är på väg att bli en succé, både i och utanför USA.

Efter att ha skjutit upp sin USA-lansering två gånger om kunde Hennes & Mauritz i somras äntligen ta klivet in på den amerikanska e-handelsmarknaden. Satsning var tänkt att ta sin början redan hösten 2012 men man tvingades alltså skjuta på den vid ett flertal tillfällen.

Bland annat för att man prioriterade att erbjuda en helt mobilanpassad sajt på de marknader där e-handeln redan var igång. Det har även spekulerats i att H&M ska ha underskattat hur pass komplext det är att driva e-handel på en marknad som USA.

Men det ska tydligen även bero på att den plattform som H&M ursprungligen använde för e-handel inte kunde skalas upp till den storlek som behövdes.

Till slut fick man dock ordning på allt och med lanseringen i USA säljer H&M på nätet på nio av sina 49 marknader. Något som betyder att kedjan ligger en bra bit efter konkurrenter som Zara, Zalando och Asos.
– De svenska detaljhandlarna ligger generellt långt efter de stora i Storbritannien och USA vad gäller e-handel och specifikt integrationen mellan e-handeln och fysiska butiker, säger Mattias Pihlström från e-handelskonsultfirman Brightstep till tidningen Affärsvärlden.
Tystat kritiker

Det finns dock fördelar med att gå långsamt fram. E-handel kostar mycket pengar i den här skalan och då har H&M prioriterat att göra andra saker först.
– När det gäller utrullningen av online och mobilhandel har det viktiga för oss inte varit tidpunkten, utan att kunna erbjuda kunden den bästa shoppingupplevelsen när vi lanserar. Vi vill av konkurrensskäl inte gå in på vilka lärdomar vi dragit, säger H&M:s presstalesman Håcan Andersson.
Men H&M:s e-handel har också fått ta emot en hel del kritik. Aktieanalytiker har bland sagt att H&M:s kläder är för billiga för att det ska vara lönsamt med e-handel. Dessutom ska H&M:s it-system inte klara av att kunderna hämtar ut kläderna i butik.

Trots det har H&M:s satsningar på e-handel varit lyckade så här långt, i alla fall rent försäljningsmässigt. Mycket tack vare att man redan har ett starkt varumärke som lockar till sig nya kunder. Något som gör att man kan spara en hel del pengar på marknadsföring, till skillnad från exempelvis Zalando.

Svårt att jämföra med Zalando

Koncernen har också lyckats bra på de marknader där webbshoppen lanserats. Försäljningen i USA har fått en lyckad start och investmentbanken Carnegie uppskattar H&M:s distanshandel till cirka 8 miljarder kronor 2013. Något som motsvarar mellan 5 och 6 procent av de totala intäkterna på cirka 140 miljarder kronor enligt tidningen affärsvärlden.

Och med tanke på att H&M bara säljer på nätet i åtta länder får den siffran anses vara klart godkänd. I relation till omsättningen på de åtta marknaderna uppgår försäljningen på nätet till över 10 procent, och den växer. Enligt kedjan själv ska lönsamheten ligga i nivå med den övriga verksamheten med rörelsemarginaler mellan 15 och 20 procent.

Hur mycket H&M:s e-handel är värd är inte helt lätt att svara på men enligt flera experter är H&M en mycket starkare aktör än vad många först trott. Nyligen värderade investmentbanken Goldman Sachs Zalando till 100 miljarder kronor. En omtvistad värdering som motsvarar fem gånger försäljningen.

Skulle H&M:s e-handel värderas lika högt blir värdet 44 miljarder kronor. Skillnaden är dock att Zalando växer betydligt snabbare men går fortfarande med förlust. Då skulle det vara mer rättvist att jämföra H&M med Asos enligt Affärsvärlden, det eftersom de visar ungefär samma e-handelstillväxt. I så fall skulle H&M:s e-handel vara värd runt 100 miljarder kronor.Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Annons
Sommarvädret slog ut Sveriges e-handel

Påskkatastrofen: Sommarvädret slog ut Sveriges e-handel

Sämsta veckan hittills.

Annons
Annons
Möbelbutik grundades 1945 - nu lanseras <nobr>e-handeln</nobr>

Möbelbutik grundades 1945 - nu lanseras e-handeln

"Trygghet att handla direkt av tillverkaren".

Lampan slog 42 miljoner men resultatet störtdök

Lampan slog 42 miljoner men resultatet störtdök

Investerar för att möta en tuffare konkurrens.

<nobr>E-handlare</nobr> inom outdoor får poddveteraner som nya ägare

E-handlare inom outdoor får poddveteraner som nya ägare

Acastgrundarna köper in sig.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Kemikalieskatten är på väg till modebranschen

Kemikalieskatten är på väg till modebranschen

Elektronikbranschen: "Obegripligt beslut".

Ecobyroots:

Ecobyroots: "Ska tiodubbla omsättningen i år"

Skulle bara vara en sidobusiness.

Privata Facebook-grupper utmanar <nobr>e-handeln</nobr>

Ny säljkanal: Privata Facebook-grupper utmanar e-handeln

Riktad försäljning till rätt målgrupp.

Annons
Annons
Motorsweden kör sitt eget race

Videointervju: Motorsweden kör sitt eget race

Stärker sitt varumärke genom återförsäljare.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Ehandelse AB söker:

Erfaren nyhetsreporter med starkt e-handelsintresse

OK-Förlaget söker:

Marknadsförare med digital kompetens

Bythjul Norden AB (www.bythjul.com) söker:

Category Manager

iDeal of Sweden söker:

CRM Manager


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta