Högsta domstolen ser över Amazons stöldkontroller

Idag inleds rättegången efter att lageranställda på Amazon lämnat in en stämningsansökan. Det efter att de tvingats stanna kvar efter arbetstid för stöldkontroller utan ersättning. Ett fall som kan få stora konsekvenser för landets cirka 76 miljoner timanställda.

I våras lämnade lagerarbetare på en av Amazon distributionscentraler i Nevada in en stämningsansökan till The U.S Supreme Court, USA:s högsta domstol, efter att först ha fått avslag i Nevadas District Court. Det efter att de tvingats stanna kvar efter arbetstid för stöldkontroller utan ersättning.

Lagerarbetarna, som inte var direkt anställda utav Amazon utan av ett bemanningsföretag, fick efter avslutade arbetspass passera genom en flygplatsliknande säkerhetskontroll innan de fick lämna byggnaden.

Annons
Annons

Något som ofta tog minst 30 minuter och arbetarna vill nu ha betalt för tiden. Något de anser att de har rätt till enligt den federala lagen, Fair Labor Standards Act. En lagstiftning som kräver att arbetarna betalas för "integrerade och oumbärliga" aktiviteter utanför sina ordinarie arbetstider.

– Det här handlar inte om säkerhet, det är kontroll av stulna saker, vilket gynnar arbetsgivaren och inte allmänheten, säger advokaten Mark Thierman, som kommer att representera ett antal anställda mot sina före detta chefer på bemanningsföretaget Integrity Staffing Solutions.

Donera sin tid

De lageranställda som omfattats av säkerhetskontrollerna arbetar vanligtvis för minimilön. Något som innebär en lön mellan 8 till 14 dollar i timmen beroende på erfarenhet.

– Vi pratar inte om chefer som tjänar 60 000 eller 80 000 dollar. Det handlar inte heller bara om några timmars extra lön, det är också ett par extra timmar av livet de förlorar, säger Mark Thierman.

När fallet snart ska avgöras i högsta domstolen är den stora frågan. Kan kontrollerna kallas för jobb, eller ska de anställda donera sin tid till arbetsgivaren.

– Om bolaget hade genomfört en slumpmässig kontroll i mitten av arbetsdagen, skulle de få ersättning för det, frågar sig Christine Owens, förvaltningschef för National Employment Law Project.

Kan få konsekvenser

Hon poängterar också att den amerikanska regeringen, som också kräver att deras anställda genomgår säkerhetskontroller utanför deras arbetstid, ställt sig på bemanningsföretagets Integrity Staffing Solutions sida. Precis som the Solicitor General’s office och the Chamber of Commerce.

Trots det är Owens optimistisk att högsta domstolen kommer att döma till arbetarnas favör.

Annons
Annons

– Tidigare domar är på de anställdas sida. Tänk om folk var tvungna att göra något för sin arbetsgivare och inte få betalt för det. Tänk på konsekvenserna, säger Christine Owens.

Källa: Forbes
Foto: 350z33

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!