Handelns omsättning sjönk – första gången sedan 1995

Lågkonjunkturen ser ut att ha hunnit i fatt även julhandeln, i alla fall för fysiska butiker. Försäljningen i detaljhandeln minskade i december förra året. HUI tillsammans med SCB rapporterar hur sviten är bruten. Första gången sedan 1995 sjunker försäljningen under december, detaljhandelns viktigaste månad.

Försäljningsvolymen ökade med 2,5 procent i december men omsättningen i löpande priser minskade med 0,4 procent.

Dagligvaruhandeln ökade dock med 2,4 procent medan sällanköpshandeln minskade med 2,5 procent. Undantaget är sporthandeln som växte med 24 procent och skohandeln som även den visade positiva siffror.

Annons

Hela detaljhandeln växte totalt sett med 2,1 procent under 2012. Anledningen till att dagligvaruhandeln inte påverkats lika hårt av lågkonjunkturen sägs vara att hushållen inte drar in på dessa inköp i första hand.

Framtiden ser dyster ut

Då handeln hade sämre förutsättningar med en mindre torsdag och fredag i december (starka försäljningsdagar) har siffrorna korrigerats utifrån detta och ger då en ökning i linje med helåret, 2,1 procent för december. Nästa år ska dock bjuda på lägre siffror:

- Blickar vi framåt över 2013 ser det ut att bli ett relativt tufft år för detaljhandeln. Hushållens svaga framtidstro, varsel och en svag ekonomi kommer att påverka tillväxten. HUI:s prognos för detaljhandeln 2013 är en ökning med 2,0 procent, vilket är en relativt försiktig tillväxt jämfört med tidigare år, skriver HUI i ett pressmeddelande.

Hur e-handeln klarade sig i december enligt HUI får vi reda på i början av februari då e-barometern för fjärde kvartalet ska släppas.

 

Källa: HUI

Annons
Annons