Handla maten direkt från gården utan mellanhänder

Gourmetmat och delikatesser direkt från bonden, fiskaren och den lokala saluhallen hela vägen hem till dörren. Det är tanken med tjänsten GourmetDirekt.se, som hjälper små och nischade aktörer, att nå slutkonsumenten direkt utan mellanhänder med hjälp av e-handeln.

Delikatesser som sälja via nätet blir allt vanligare. Norins Ost i Linköping och deras nätbutik, Ostogram.se, är ett exempel och den värmländska fiskeboden, Lillängshamnens Fiskrökeri med Delikatesserkarlstad.se, är ett annat.

Även MatHem.se breddade för några år sedan sitt sortiment med godbitar som krabba, hummer och hängmörat kött. Under hösten har det dykt upp en ny tjänst, GourmetDirekt.se, som vill att nätkunden ska kunna beställa sin mat direkt bonden, fiskaren och den lokala saluhallen.

Annons
Annons

– Det här är en matrevolution som alla kan ta del av. Vi utmanar existerande matvarukedjor. Vi har inte sett något liknande någonstans i världen, säger en av grundarna, Jonas Kjellberg till Dagens Handel.

Letat samarbetspartner

Tanken är att små och nischade aktörer på ett enkelt sätt ska kunna nå slutkonsumenten direkt utan mellanhänder. Bland de som använder sig av sajten finns allt från den lokala bonden och saluhallen till den amerikanske köttbonden och grossister som i vanliga fall bara säljer stora partier till restauranger.

Exempel på företag som anslutit sig är Eskilstuna saluhall, sörmländska Tre bönder och Melanders som sköter all sin e-handel via Gourmetdirekts plattform.

– Vi har länge letat efter en självklar samarbetspartner för att kunna erbjuda våra kunder att handla över nätet. Många av våra kunder har efterfrågat detta. GourmetDirekt.se har samma grundfilosofi vad gäller hantering och bästa kvalitet som vi har, säger Erik Molinder, ägare av Melanders Fisk AB.

Matens Zalando

Kunden betalar mot faktura och hemkörningen, som normalt sker dagen efter beställning, kostar 100 kronor. Leverantörerna i sin tur betalar till Gourmetdirekt i procent per försäljning. Just nu levererar GourmetDirekt i Stockholm och Mälardalsområdet men ambitionen är att inom kort kunna leverera i hela landet och snart ska konceptet utökas också till Göteborg och Malmö.

Men planerna är betydligt större än så och första marknaden utanför Sverige är redan bokad. Norge, med distribution runt Oslo.

– Vi hoppas förstås på att bli matens motsvarighet till Airbnb och Zalando, säger Jonas Kjellberg som bland annat även varit med och grundat Skype.Källor: Press, Dagens Handel

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!