Handlavin.se stänger ner butiken efter polistillslaget

Efter polistillslaget mot nätbutiken Handlavin.se riskerar ägaren Peder Molin fängelse i upp till sex år om åtal väcks. Oberoende av utfallet har Peder dock redan nu bestämt sig för att tacka för sig och stänger ner sajten.

För några veckor sedan berättade vi om hur nätbutiken Handlavin.se fått påhälsning av polisen. Vin togs i beslag och åklagaren har även inlett en förundersökning mot ägaren Peder Molin.

Senast den 20 maj kommer han att få reda på om åtal väcks för olaglig försäljning av alkohol, ett brott som på straffskalan kan ge 6 månader och upp till 6 års fängelse. Det trots att han enligt egen uppgift har haft alla tillstånd från myndigheterna.

Annons

Hur det än blir med detta så har Peder redan nu bestämt sig för att stänga ner sin nätbutik Handlavin.se som förmedlar ekologiska viner från småskaliga vingårdar i Österrike.

– Det är med stor sorg jag skriver detta. Vi har idag valt att begära ut alkoholskattedeklarationerna i förtid från Skatteverket och betala den sista alkoholskatten. Vi väljer även att betala alkoholskatt för de vinlådor som polisen har tagit i beslag från kunder i Sverige. Vi avslutar därefter vår registrering för punktskatt och handlavin.se är ett minne blott. Jag har mått mycket dåligt sedan polisrazzian den 19 mars och jag har aldrig tidigare varit i polisförhör, rättegångar och jag känner att jag måste ta min hälsa på allvar, skriver Peder Molin i ett pressmeddelande.

Kvalitet framför kvantitet

Som många andra nätvinhandlare har Peder sålt viner från småskaliga vinproducenter och han påpekar att hans intentioner alltid har varit att göra rätt för sig och betala alkoholskatt.

– De stora förlorarna är vinfantaster som inte är ute efter storskalig produktion, utan gillar personliga viner från små ekologiska och biodynamiska vingårdar. Vingårdar som inte har tillräckligt stor kvantitet för att erbjudas en plats på Systembolagets hyllor och som i många fall endast haft en total produktion på 10 000 – 20 000 buteljer på årsbasis, säger Peder Molin.

Han påpekar också att de små vingårdarna är förlorare i detta, och att det här tillslaget mot en av Skatteverket godkänd verksamhet, bara slår mot småskalig produktion och gynnar viner som är av typen mest APK, alkohol per krona.

– Samtidigt som vårt detaljhandelsmonopol i Sverige genom sitt sortiment är något negativt för den svenska folkhälsan så finns det alternativ därute. Det finns många fina nätvinhandlare som säljer viner inklusive svensk alkoholskatt och som inte lägger fokus på undermåliga viner. Det finns även exklusiva vinhandlare i Europa som levererar vin till svenska vinkonsumenter, dock utan alkoholskatt, som kan vara ett alternativ för dig som föredrar kvalitet framför kvantitet, säger Peder Molin.

Källa: Press

Annons
Annons