Annons

Här är e-handelsjätten Amazons svenska omsättning

Här är e-handelsjätten Amazons svenska omsättning

2018-03-16 09:30

Den är inte så stor som du tror.

E-handelsjätten Amazon omsatte för helåret 2017 över ettusenfyrahundramiljarder kronor. Eller 1,45 biljoner kronor.  Det är förstås en gigantisk summa pengar. Allting är dock inte e-handel utan en del är till exempel företagets molntjänster, som omsätter över 140 miljarder kronor.

440 miljarder kronor internationellt

Av e-handelsförsäljningen så kommer ungefär 440 miljarder kronor från länder utanför Nordamerika. Hur mycket står då Sverige för av denna omsättning? Det ska vi nu avslöja.

Amazon har nämligen en svensk filial som de använder för att betala in moms på den försäljning som sker inom EU till Sverige. Denna moms gäller alltså bara försäljningen till Sverige från andra länder inom EU, det vill säga från till exempel Amazons tyska och brittiska sajter till svenska konsumenter.

Dessa lär dock vara svenskarnas primära ställen att handla från Amazon. Företaget gör nämligen sitt allra bästa för att flytta försäljningen, till europeiska konsumenter, från exempelvis den amerikanska sajten till EU. Många av produkterna på den amerikanska sajten går inte ens att beställa om man befinner sig i Sverige.

Så vad omsätter e-handelsjätten i Sverige? Vi har data hela vägen tillbaka till 2006 och nedanför kan du se hur deras årsomsättning hade sett ut om de bara hade sålt böcker, vars moms är 6 procent, till Sverige. Om Amazon bara hade sålt böcker så omsatte de alltså strax över 560 miljoner kronor i vårt avlånga land under 2017. Om allting de sålde istället var produkter med den "normala" momssatsen på 25 procent, så omsatte de istället strax under 135 miljoner kronor, alltså avsevärt mindre.

Mellan 135 och 560 miljoner kronor


(Klicka för större bild)

Sanningen ligger dock förstås någonstans emellan dessa två och vi kan faktiskt, utan att gissa alltför mycket, precisera det ännu bättre. Amazon angav nämligen andelen försäljning av media-produkter fram till 2016. Tyvärr slutade de med detta förra året, men fram till 2016 så angav de hur stor andel som var media, vilket dock inte bara är böcker utan även cd-skivor och liknande produkter.

Annons
Annons

Amazon delar även upp andelen “media” för den nordamerikanska försäljningen och den internationella. Media-produkter visar sig till exempel vara mer populära i den internationella försäljningen än i den inhemska. Gissningsvis för att den internationella marknaden vill köpa till exempel amerikanska böcker och annan media.

Om vi ignorerar cd-skivorna för en liten stund och låtsas att all media är böcker så ser omsättningen för Sverige ut som nedan. Internationellt sett så stod media-produkterna för 24 procent av omsättningen 2016. Detta betyder i sin tur att vi kan räkna ut hur stor andel av den inbetalda momsen som kommer ifrån böcker, om vi går på den internationella försäljningen samt räknar högt och ignorerar cd-skivorna.

Amazon omsätter 165 miljoner kronor


(Klicka för större bild)

Amazon omsätter alltså nära 165 miljoner kronor i vårt avlånga land, förutsatt att Sverige ligger i linje med resten av världen när det gäller köp av media-produkter. Du tänker kanske att svenska köpare är mer benägna att köpa böcker än resten av den internationella kundkretsen? Det skulle kunna vara så, men vi ska tillägga att andelen media sjunkit för varje år som gått. 2012 var den internationella andelen media 40 procent. För 2017 lär alltså siffran vara lägre än 24 procent.

Ehandel.se genomförde även en webbenkät 2016, med över 1000 respondenter, för att se vad de handlade från Amazon. Av de som köpte fysiska varor från Amazon så svarade ungefär en tredjedel att de köpt böcker och resten handlade någon form av elektronik eller annan typ av produkt. En siffra som alltså är lite över det internationella snittet, men då ska man också tänka på att kategorin dalar år för år, och 25 procent är förmodligen en rimlig siffra för 2017.

Amazon omsätter alltså runt 165 miljoner kronor i Sverige, och absolut inte mindre än 135 miljoner, vilket är det fallet då ingen av produkterna är böcker. Skulle Sverige stå ut som extrema bokmalar så kanske omsättningen ligger på runt 200 miljoner kronor. Oavsett så är detta en mycket liten del av Amazons internationella försäljning. Bara i Tyskland omsatte Amazon runt 138 miljarder kronor förra året.

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

Annons
Fullt till sista plats när B2B-eliten intog Stockholm

Fullt till sista plats när B2B-eliten intog Stockholm

Starkt startfält till årets stora premiär.

Annons
Annons
PostNord avslöjar detaljerna i den stora skåpsatsningen

PostNord avslöjar detaljerna i den stora skåpsatsningen

Inga tangentbord eller pinkoder.

Intersport:

Intersport: "Ska aldrig behöva säga nej till en affär"

Personalen utbildas i specialanpassade surfplattor.

<nobr>E-handelns</nobr> vårdslösa utnyttjande av transporterna

Krönika: E-handelns vårdslösa utnyttjande av transporterna

Lars Sjölund, från företaget Ossoami, om hur vi måste ta vårt ansvar för miljön. Annars kan konsumenterna bojkotta e-handeln.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Lush: Både omsättning och resultat sjönk

Lush: Både omsättning och resultat sjönk

"Ett tuffare år för oss".

Dibs e-handelskassa firar 1000 - börjar testa Swish

Dibs e-handelskassa firar 1000 - börjar testa Swish

Swish, swish, swish.

Varubreven får gratis extratjänst - framtagen med <nobr>e-handlare</nobr>

Varubreven får gratis extratjänst - framtagen med e-handlare

PostNords Varubrev ändras igen!

Annons
Annons
Lokal butik öppnar e-handel:

Lokal butik öppnar e-handel: "En överlevnadsstrategi"

Följare på sociala medier krävde en e-handel.

Annons
Jobb på Ehandel.se

AB Skruvat Reservdelar söker:

Nu söker vi en Content Manager till Skruvat

Morjas söker:

E-Commerce Manager till Morjas

Edblad söker:

Social Media & Influencer Manager

Scandiweb AB söker:

Sales Manager


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta