Annons

Här är e-handelsjätten Amazons svenska omsättning

Här är e-handelsjätten Amazons svenska omsättning

2018-03-16 09:30

Den är inte så stor som du tror.

E-handelsjätten Amazon omsatte för helåret 2017 över ettusenfyrahundramiljarder kronor. Eller 1,45 biljoner kronor.  Det är förstås en gigantisk summa pengar. Allting är dock inte e-handel utan en del är till exempel företagets molntjänster, som omsätter över 140 miljarder kronor.

440 miljarder kronor internationellt

Av e-handelsförsäljningen så kommer ungefär 440 miljarder kronor från länder utanför Nordamerika. Hur mycket står då Sverige för av denna omsättning? Det ska vi nu avslöja.

Amazon har nämligen en svensk filial som de använder för att betala in moms på den försäljning som sker inom EU till Sverige. Denna moms gäller alltså bara försäljningen till Sverige från andra länder inom EU, det vill säga från till exempel Amazons tyska och brittiska sajter till svenska konsumenter.

Dessa lär dock vara svenskarnas primära ställen att handla från Amazon. Företaget gör nämligen sitt allra bästa för att flytta försäljningen, till europeiska konsumenter, från exempelvis den amerikanska sajten till EU. Många av produkterna på den amerikanska sajten går inte ens att beställa om man befinner sig i Sverige.

Så vad omsätter e-handelsjätten i Sverige? Vi har data hela vägen tillbaka till 2006 och nedanför kan du se hur deras årsomsättning hade sett ut om de bara hade sålt böcker, vars moms är 6 procent, till Sverige. Om Amazon bara hade sålt böcker så omsatte de alltså strax över 560 miljoner kronor i vårt avlånga land under 2017. Om allting de sålde istället var produkter med den "normala" momssatsen på 25 procent, så omsatte de istället strax under 135 miljoner kronor, alltså avsevärt mindre.

Mellan 135 och 560 miljoner kronor


(Klicka för större bild)

Sanningen ligger dock förstås någonstans emellan dessa två och vi kan faktiskt, utan att gissa alltför mycket, precisera det ännu bättre. Amazon angav nämligen andelen försäljning av media-produkter fram till 2016. Tyvärr slutade de med detta förra året, men fram till 2016 så angav de hur stor andel som var media, vilket dock inte bara är böcker utan även cd-skivor och liknande produkter.

Annons
Annons

Amazon delar även upp andelen “media” för den nordamerikanska försäljningen och den internationella. Media-produkter visar sig till exempel vara mer populära i den internationella försäljningen än i den inhemska. Gissningsvis för att den internationella marknaden vill köpa till exempel amerikanska böcker och annan media.

Om vi ignorerar cd-skivorna för en liten stund och låtsas att all media är böcker så ser omsättningen för Sverige ut som nedan. Internationellt sett så stod media-produkterna för 24 procent av omsättningen 2016. Detta betyder i sin tur att vi kan räkna ut hur stor andel av den inbetalda momsen som kommer ifrån böcker, om vi går på den internationella försäljningen samt räknar högt och ignorerar cd-skivorna.

Amazon omsätter 165 miljoner kronor


(Klicka för större bild)

Amazon omsätter alltså nära 165 miljoner kronor i vårt avlånga land, förutsatt att Sverige ligger i linje med resten av världen när det gäller köp av media-produkter. Du tänker kanske att svenska köpare är mer benägna att köpa böcker än resten av den internationella kundkretsen? Det skulle kunna vara så, men vi ska tillägga att andelen media sjunkit för varje år som gått. 2012 var den internationella andelen media 40 procent. För 2017 lär alltså siffran vara lägre än 24 procent.

Ehandel.se genomförde även en webbenkät 2016, med över 1000 respondenter, för att se vad de handlade från Amazon. Av de som köpte fysiska varor från Amazon så svarade ungefär en tredjedel att de köpt böcker och resten handlade någon form av elektronik eller annan typ av produkt. En siffra som alltså är lite över det internationella snittet, men då ska man också tänka på att kategorin dalar år för år, och 25 procent är förmodligen en rimlig siffra för 2017.

Amazon omsätter alltså runt 165 miljoner kronor i Sverige, och absolut inte mindre än 135 miljoner, vilket är det fallet då ingen av produkterna är böcker. Skulle Sverige stå ut som extrema bokmalar så kanske omsättningen ligger på runt 200 miljoner kronor. Oavsett så är detta en mycket liten del av Amazons internationella försäljning. Bara i Tyskland omsatte Amazon runt 138 miljarder kronor förra året.

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

Har varit chefredaktör på Ehandel.se under flera år. Jobbar idag både på redaktionen och med det tekniska i bakgrunden. Författare av världens bästa nyhetsbrev Ehandelsnytt. Utbildad dataingenjör.

Annons
Linas Matkasse tänker om efter 10 år - låter kunden välja

Linas Matkasse tänker om efter 10 år - låter kunden välja

"Ett direkt svar på många kunders efterfrågan".

Annons
Annons
Lyko slår 200 miljoner efter framgångsrikt onlinekvartal

Lyko slår 200 miljoner efter framgångsrikt onlinekvartal

Ökade försäljningen med 25 procent.

Postorderaktör fyller 25 år - firar med egen <nobr>e-handel</nobr>

Postorderaktör fyller 25 år - firar med egen e-handel

Tar upp kampen om möbler på nätet.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Underklädeskedja backar - #MeToo pekas ut som orsaken

Underklädeskedja backar - #MeToo pekas ut som orsaken

"Sexigt är inte ett budskap som tas väl emot längre".

iDeal Of Sweden når 200 000 följare - firar med super-rea

iDeal Of Sweden når 200 000 följare - firar med super-rea

20 procent på allt idag.

Megaköpet nu nära - över 100 miljarder kronor

Megaköpet nu nära - över 100 miljarder kronor

Detaljhandlaren nära sitt livs största e-handelsköp.

Annons
Annons
Designtorget intar e-handeln:

Designtorget intar e-handeln: "Vi är väldigt starka i vår nisch"

En självklarhet att finnas där kunderna finns, enligt vd:n Alexandra Wahlqvist.

Annons
Annons
Annons
Jobb på Ehandel.se

MYoroface AB söker:

E-commerce manager

WellNOx Health AB söker:

Ansvarig Digital Media

Polarpumpen AB söker:

Polarpumpen.se söker Content Writer

Elodie Details AB söker:

Digital Retail Manager


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta