Här är landet som blir först med en nationell e-handel

Ska öppna för handlare som vill börja sälja sina produkter online.

Ett land har nu beslutat sig för att skapa en nationell digital marknadsplats och såvitt vi vet finns inget liknade exempel på något annat håll i världen.

Tanken är att handlare, som än så länge bara säljer i fysisk handel, nu också ska kunna sälja sina varor online. Landet som blir först ut med det unika konceptet är Luxemburg, vars nationalförsamling nyligen fattade beslutet. Det berättar nyhetssajten Ecommerce News, som i sin tur hänvisar till en skrivelse från Luxemburgs regering.

Annons

Måste möta ändrat konsumentbeteende

Orsaken ska vara att Luxemburgs regering anser att skapandet av en så kallad “Economic Interest Group”, EIG, ska ha blivit oundvikligt för att landet ska kunna möta utvecklingen av konsumentbeteendet.

Samtidigt ska många av landets detaljhandlare inte ha de finansiella eller logistiska möjligheterna för att starta sina egna e-handelsverksamheter, varför den nybildade EIG:n nu får i uppdrag att jobba vidare för bildandet av en nationell e-handelsplattform, som på sikt alltså väntas komma landets alla 580 000 invånare till del.

Liknande koncept har uppstått på flera håll i Sverige, men då i lokal form för handlare i enskilda städer. Detta har bland annat skett i Värnamo, där staden låter handlarna testa på att ansluta sig till en lokal e-handelsmarknadsplats helt gratis.

Annons