Helsingborgs e-handelsplan: Centrum för framtidens handel

Anna Jähnke (M), kommunalråd i Helsingborg, utvecklar planerna på att göra Helsingborg till Sveriges e-handelsstad.

Helsingborgs styrande politiker gick nyligen ut med att Helsingborg skulle bli Sveriges e-handelsstad. En av de som står bakom ambitionen är Anna Jähnke (M), som är ordförande för arbetsmarknadsnämnden i Helsingborg. Hon ser e-handeln som en framtidsbranch och där ska staden givetvis vara med på tåget. Precis som sina kollegor pratar hon om Helsingborgs fördelaktiga logistikläge när hon ska ta upp stadens fördelar, men berättar också att Helsingborg har en vilja att hjälpa företag med lokaler, personal eller annat som kan behövas.

- Det här är ju framtiden, och vi vill vara med och bygga den. Och därför är det viktigt att man sätter Helsingborg på kartan just när det gäller det här nytänkande centrumet.

Annons

Är det här med e-handelsstad ett sätt att skapa ett företagsvänligt klimat och i förlängningen arbetstillfällen, eller vad är syftet?

- Syftet är ju att kunna göra så att många kan starta företag i Helsingborg. Om man ser till mitt uppdrag, att få fler i Helsingborg i arbete, så är det här jätteviktigt. Men jag tänker också att det är en framtidsbransch för unga människor att välja när de går i högstadiet, säger Anna Jähnke.

- Man kan inte få allt och då får man utmärka sig på ett sätt. Då skulle vi kunna vara Öresundsregionens centrum för just e-handel och digitalisering.

Vill undvika utbildning för arbetslöshet

På senare tid har flera stora arbetsgivare aviserat nedskärningar i Helsingborgstrakten. Senast i rad var den omtalade nedläggningen av Findus i grannkommunen Bjuv.

Är det här ett sätt att rikta in sig på nya områden?

- Ja, det tror jag absolut. Det ser helt annorlunda ut i dag jämfört med för 30 år sen. Vi har inte den här tunga industrin utan vi har de här mindre företagen som poppar upp och är flexibla. Man får hitta nya vägar och vi är helt beroende av att företag växer och att det kommer nya företag, och då måste man titta på nya branscher, säger Anna Jähnke.

Hon berättar att Helsingborgs stad gärna gör satsningar ihop med universitetsvärlden, och att hon ser ett behov av att hjälpa ungdomar med information om vilka yrken som finns inom e-handeln. Det finns också en vilja från stadens sida att öppna upp för och hjälpa till med konferenser eller vad som nu kan efterfrågas.

- Jag vet inte exakt vad företagen har för behov men vi ska finnas där och lyssna.

Annons

Anna Jähnke menar att kommunen kanske inte alltid varit tillräckligt bra på att lyssna på vad branscherna är ute efter. Till exempel har hon fått höra att alla yrkesutbildningar inte alltid utbildar efter vad företagen egentligen behöver eftersom inga diskussioner har förts inför att de startade.

- Det är ju helt fel, vi måste ju ha en dialog med dem som kan branschen och vet vad som behövs. Annars utbildar vi människor ut i arbetslöshet medan branschen ändå behöver folk. Så där måste vi vara mer lyhörda och det är något vi har påbörjat men vi ska bli ännu bättre.

Men i övrigt är ni alltså beredda att hjälpa till med till exempel lokaler?

- Ja, det är vi absolut. Det är klart att man kan inte lova allt men vi ska i alla fall lyssna och sen brukar det faktiskt lösa sig om det är rimliga förutsättningar från båda hållen.

"Vill att Helsingborg ska sticka ut"

Både Borås och Kalmar har också utropat sig själva till Sveriges e-handelscentrum, och även om Anna Jähnke ser utrymme för fler satsningar i samma stil så vill hon förstås slå ett extra slag för Helsingborg.

- Det är bra om det finns flera bra ställen, det tycker jag. Men det är klart att jag är ju en tävlingsmänniska och vill att Helsingborg ska sticka ut. Det ska vara naturligt för folk i den här branschen att tänka “jag vill till Helsingborg”. Det är jätteviktigt. Vi vill ha kreativa människor till Helsingborg och det kämpar vi för.

Men vad är det Helsingborg har som de andra inte har? Är det läget framför allt?

- Ja, det är läget och närheten till Europa. Och det som är så bra också med just Helsingborg är att vi verkligen vill. Vi är väldigt öppna för att lyssna in branscherna och skapa förutsättningar.

Annons