Hemlig e-handelsträff ska stärka branschen

I förra veckan träffades flera av landets ledande e-handlare på en gård utanför Malmö för att smida planer för branschen och Sverige i stort.

Sarah Wittbom som driver e-handelskonferensen Nordic eCommerce Summit bjöd häromdagen in flera av Sveriges stora e-handelsprofiler till sitt hem utanför Malmö.

Hon är gift med Magnus Fredin som numera är VD på CDON och även tidigare jobbat på Klarna och Babyshop. Tillsammans känner paret givetvis många av landets duktiga e-handlare.

Annons

Sarah säger att hon länge velat koppla samman och göra e-handelsnätverken starkare men inte riktigt vetat hur.

- En dag gjorde vi varsin lista på alla de som bidragit på något sätt till en positiv utveckling. Jämförde vilka vi kände gemensamt. Det visade sig att vi kände en hel del olika människor men som skulle gynnas av att prata med den andres kontaktnät. Vi såg direkt att en person skulle kunna hjälpa en annan person med exempelvis deras logistikproblem, berättar Sarah Wittbom.

Efterforskningen ska ha slutat med närmare 90 namn som paret ville koppla samman och som således bjöds in till deras hem utanför Malmö. Exakt vilka som deltog är hemligt men det ska vara grundare och verkställande direktörer från flera framgångsrika nätbutiker.

Är tanken att man ska ta tag i större branschfrågor eller är det främst för att stärka kontaktnäten?

- Vi kommer inte aktivt driva på deltagare att viktiga branschfrågor tas upp. Däremot kommer vi bjuda in personer som kan olika områden inom e-handel så att de möts och förhoppningsvis sätter en turbomotor på att påverka rätt personer så att saker och ting sker i snabbare takt, säger Sarah Wittbom.

Kristoffer Appelquist gästade

Diskussionerna ska gått varma under kvällen som sägs ha varit en succé enligt de som var där.

- När man under kvällen har samtal som berör allt från hur man skulle bygga ny e-handel idag, hur man skulle kunna göra en insats för flyktingarna som anländer till hur man skulle kunna revolutionera hela skolsystemet så vet man att det finns ett genuint utbyte, säger Sarah Wittbom.

Ståuppkomikern Kristoffer Appelquist ska ha gästat e-handelsträffen och man hade även flera sponsorer som hjälpte till att förverkliga kvällen.

Annons

- Hela iden var att skapa den mest konstruktiva kvällen utan att någon skulle säga att ”så går det inte att göra”. Jag tror att många fick helt nya, inte bara kontakter utan vänner. Och har vi lyckats med det så är vi beredda att göra det igen, säger Sarah Wittbom.

Flera deltagare ska ha bokat möten med varandra dagen efter för att diskutera vidare, berättar Sarah. Nu planerar hon nästa träff för Sveriges e-handelselit.

- Det finns inget nytt datum satt. Det kommer vara mystiskt in i det sista, avslutar Sarah Wittbom.

Annons