Hemligheten bakom de flygande drönarna

Amazon fick nyligen tillstånd att testflyga sin senaste paketdrönare i USA. Många trodde länge att Prime Air var ett PR-stunt av nätjätten men efter kongressförhör och en internationell expansion av drönarprogrammet är det ganska tydligt att Amazon menar allvar.

Varför satsar Amazon på små flygande quadrocopters för att leverera paket? Först och främst säger man att Prime Air kommer möjliggöra leveranser inom 30 minuter. Detta är dock bara en halvtimme snabbare än Prime Now, deras cykelbaserade leveranstjänst.

Den stora vinsten kan ligga i priset. Medan Amazons medlemmar, som redan betalar en årlig avgift på 100 dollar, får punga ut med ytterligare 8 dollar per entimmesleverans, så kan drönare drastiskt skära ner denna kostnad.

Annons

En dollar per leverans

Enligt en ny rapport kan Amazons drönarprogram, om det rullas ut brett, leda till halvtimmesleveranser för en dollar stycket. Detta är något som vi rört vid tidigare i artikeln "Drönarna som ska skapa ett Internet för transporter", där företag som bygger drönarnätverk rapporterar löjligt låga fraktkostnader. Runt två kronor för att skicka två kilo över en mils avstånd.

Den nya rapporten kring Amazons drönarprogram har även vägt in personalkostnader för folk som skulle övervaka en skara drönare. Flygningarna skulle dock ske automatiskt. Redan i Amazons första video kunde man se hur drönaren är direkt ihopkopplad med lagret och själv tar produkten ifrån paketbandet.

- Genombrottet är det värde som drönarna erbjuda kunderna, i form av kostnad och bekvämlighet, säger Tasha Keeney, en analytiker på ARK Invest, som står bakom rapporten.

För att kunna leverera 400 miljoner order per år med drönare, beräknas kostnaderna hamn runt 100 miljoner dollar för tiotusentals drönare och en kostnad på 300 miljoner dollar för att få upp dem i luften. Just nu är problemet dock inte pengar utan regelverken kring drönare. Ett område som Amazon bearbetare aktivt och speciellt i USA där man nu alltså pressar staten att öppna upp luftrummet för dessa farkoster.

Annons