Hon blir ny vd för Bokus och Akademibokhandeln

Maria Hamrefors "väljer att lämna sin operativa roll".

Akademibokhandeln och Bokus får en ny vd. Det meddelar koncernen som äger de båda bokhandlarna idag i ett pressmeddelande.

Den som tillträder på posten blir Maria Edsman, som för närvarande är försäljningschef för Akademibokhandeln. Hon tillträder sin nya tjänst från och med den 16 april. 

Annons

"För en friare tillvaro"

Det innebär också att de båda företagens nuvarande vd, Maria Hamrefors, väljer att lämna sin operativa roll efter att ha verkat som vd sedan 2010.

- Det har varit en otroligt spännande resa som vi har gjort under de här åtta åren – från en verksamhet med betydande utmaningar och svag lönsamhet, till den starka position vi har idag. Jag fyller 62 i år och känner att det nu är dags att lämna över stafettpinnen, för en friare tillvaro.

Maria Hamrefors kommer dock att finnas kvar inom koncernen fram till sommaren och kommer därefter att verka som "senior rådgivare" till Volatikoncernen, samt att ägna sig åt styrelseuppdrag inom bland annat Besikta Bilprovning, som också är ett av Volatikoncernens bolag. 

Har ansvarat för omnikanal

För den tillträdande vd:n Maria Edsmans del, började resan inom Akademibokhandeln år 2014, då hon blev försäljningschef med ansvar för försäljningen i butikerna, men också för omnikanalarbetet. Hon har tidigare varit vd inom RNB-koncernen, för bland annat Polarn O. Pyret och för Brothers & Sisters.

Nu hoppas hon kunna styra upp e-handelsverksamheten hos både Akademibokhandeln och Bokus. 

- Vårt mål är att vara ledande i alla försäljningskanaler för böcker. Vi har redan en stark position både i butik och e-handel och jag ser fram emot att i rollen som VD fortsätta utveckla vår position och våra kunderbjudandeden i både den fysiska och digitala världen, säger Maria Edsman. 

"Har gjort ett fantastiskt arbete"

Styrelseordförande Mårten Andersson är nöjd över att ha hittat en bra efterträdare till Maria Hamrefors.

- Den interna rekryteringen understryker vår uppfattning att Akademibokhandeln är ett välskött företag med en engagerad, kunnig och drivande ledning. Maria Hamrefors har gjort ett fantastiskt arbete som omfattat samgåenden, omställningar och framåtriktade satsningar, och jag kan inte tänka mig någon bättre lämpad än Maria Edsman att ta det arbetet vidare, säger Mårten Andersson, styrelseordförande i Akademibokhandeln och vd för Volati.

Annons

Annons