Hon hade blodbrist – startade nätbutik med egna tabletter

Nu ska hon göra produkten till en av de största inom ett år.

Sofia Friberg är molekylärbiolog och har jobbat inom läkemedelsbranschen i ett decennium. Hon har också i många år lidit av anemi, alltså blodbrist.

2015 ledde hennes erfarenheter av sjukdomen till att hon startade företaget Innovative Health Sweden och nu har en helt ny form av järntablett tagits fram, som nu säljs i den egna e-handeln.

Annons

Smälter på tungan

Winst Iron heter tabletten och tanken är att den, till skillnad från traditionella järntabletter, ska smälta redan på tungan. Det gör att användarna slipper de biverkningar med magproblem och förstoppning som annars ofta följer.

Nu tror Sofia Friberg att många kan bli hjälpta av hennes nya produkt.

- 30 procent av kvinnorna i Sverige har järnbrist, av dessa upplever upp till 50 procent biverkningar av sin medicinering. Det är alltså över en halv miljon människor och – då pratar vi bara om kvinnor, och inte andra personer i behov av järntillskott, säger hon i ett pressmeddelande.

Bara två sorter att välja på

Enligt Sofia är just järntabletter ett kosttillskott som det inte finns så mycket att välja på inom de traditionella alternativen. Exempelvis menar hon att det på läkarnas rekommendationslista över järntillskott som de kan skriva ut, endast finns två sorter.

Problemet med båda menar hon är att de tas upp i tarmen, vilket gör att personer med inflammatoriska tarmsjukdomar inte upplever någon effekt av tabletterna.

“Jag förstår mina kunder”

Sofia Friberg tror också att hennes egna erfarenheter av att behöva tillskott av järn gör att hon bättre kan bemöta sina kunder.

- Jag förstår mina kunder. Jag hör hur matta de är när järntabletterna de fått på recept inte fungerar. När jag pratar med kunderna kan jag försöka peppa och motivera – för jag vet hur hopplöst det kan kännas.

Och därför kommer hon också satsa extra på att finnas tillgänglig för kunderna.

Annons

- Den personliga kontakten är extremt viktig och hos många e-handlare är det svårt att få tag i någon att prata med, säger hon.

Vill bli bland de största inom ett år

Företaget har nu nominerats till “Årets Innovation” i Jönköpings län och nu siktar bolaget på två saker: Att utveckla e-handeln och att börja sälja produkten hos de stora apotekskedjorna.

Just nu studeras Winst Iron på karolinska Institutet, där tabletten testas av barnmorskor och forskare inom gynekologi. Och målsättningen är högt ställd.

- Winst Iron är inte receptbelagt, man kan redan idag köpa tabletten på vår sajt och hos vissa barnmorskemottagningar. Målet är att vi ska bli ett av de främsta järntillskotten i Sverige inom ett år.

Sofia Friberg är nu med i Inkubatorsprogrammet på Science Park i Jönköping.

Annons