Hon säljer världens längsta Super Mario-broderi på nätet

Högsta budet hittills: 8000 kronor.

Första banan, i första världen, i det klassiska TV-spelet Super Mario Bros är motivet. 6,2 meter är längden på konstverket och 8000 kronor är det just nu högsta budet på Tradera.

"Nostalgiska skäl"

Bakom projektet ligger textilkonstnären Elsa Olsson, som påbörjade broderiet redan 2008.

Annons

- Anledningen till att jag valde just Super Mario Bros var av nostalgiska skäl. Det är så mycket minnen i det spelet. Sen är det ju väldigt tacksamt att brodera, pixelvärlden är ju i princip ett korsstygnsmönster, säger Elsa Olsson i ett pressmeddelande.


Elsa Olsson i färd med att brodera Super Mario-broderiet som nu är världens längsta i sitt slag.

Broderiet åkte på Sverigeturné

Att det tog tre år att bli klar berodde delvis på att Olsson hade andra projekt på gång samtidigt. Men så blev det också, enligt Elsa Olsson, världens längsta TV-spelsbroderi.

Sedan verket stod färdigt 2011 har det turnerat Sverige runt och gästat en mängd olika gallerier och konsthallar, bland annat Liljevalchs konsthall i Stockholm. Själv tycker Elsa Olsson att det har varit roligt att så många fascinerats av verket.

- Det har varit kul att se att så många människor fascineras av det. Allt från äldre som uppskattar hantverket bakom till nostalgiska 80-talister och barn som tycker att figurerna är häftiga, berättar Elsa.

Hamnade i garderoben

Efter Sverige-turnén återvände broderiet dock till Elsa Olssons hem i Jämtland. Platsbristen där hemma gjorde att broderiet hamnade i garderoben. Till slut kände hon att det hade varit roligare om det fick hänga någonstans där det uppskattades - och bestämde sig för att sälja det på Tradera, där hon själv ofta köper och säljer andra grejer.

Beslutet att gå online med försäljningen växte fram efter lite funderande.

- Först funderade jag på om jag skulle ringa runt till företag men jag är rätt dålig på att marknadsföra mig själv. På Tradera når jag automatiskt ut till massa människor, förklarar hon.

Annons


Super Mario Bros lanserades 1988 och blev en stor försäljningsframgång över hela världen. Än idag har spelet närmast kult-status i TV-spelskretsar.

Nästa projekt: Brodera 3000 granar

Vad Elsa Olsson ska göra med pengarna? Köpa en katt och brodera 3000 granar.

- Jag ser fram emot att sätta igång med ett stort projekt igen. Vi får väl se om det tar ännu längre tid att brodera 3000 granar, säger Elsa Olsson.

Auktionen går ut den 26 mars och broderiprocessen finns även förevigad i videoformat.

Annons